El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, acompanyat per dos regidors i alguns testimonis sobre aquesta qüestió. Autora: J. Ramon

Esquerra Republicana reivindica agilitzar l’expedició dels documents d’identitat

Les traves burocràtiques per renovar el Document Nacional d’Identitat (DNI) o aconseguir el Número d’Identitat d’Estrangeria (NIE), així com els permisos de residència o de treball, són inacceptables pel partit municipal d’Esquerra Republicana. Per això, des de la formació exigiran al Ministeri d’Interior una actualització del sistema informàtic de la comissaria de Sabadell, augmentar un 23 per cent el personal dedicat a aquesta tasca i permetre el pagament amb targeta. El partit de Gabriel Fernàndez ha presentat la moció que els republicans duran al ple d’aquesta tarda acompanyat d’un parell de testimonis i d’un parell més de regidors.

L’espera per aconseguir tramitar el NIE a la comissaria de la Policia Nacional de Sabadell pot superar els vuit mesos, segons ha assegurat el president de l’Associació Africana de Sabadell, Sanna Manneh. El portaveu d’Esquerra Republicana, Gabriel Fernàndez, qui en el seu dia també va deixar enrere el número d’estranger i va obtenir la nacionalitat espanyola, critica la poca eficiència a l’hora d’expedir i renovar aquests tipus de documents; igual que en el cas dels DNIs. Per una banda, insta al govern espanyol a dotar dels recursos necessaris la comissaria de la Policia Nacional de Sabadell a través de l’actualització dels equips informàtics i d’un increment del 23 per cent del personal administratiu. Per l’altra, pregunta com és possible que aquestes gestions s’hagin de pagar en efectiu quan cada vegada és més recurrent pagar amb targeta, especialment en època de pandèmia.

Efectes adversos

El col·lapse i la saturació de la comissaria es deu, en part, al sistema que s’utilitza ara a causa de la pandèmia: la cita prèvia. Els republicans lamenten que “l’atenció exclusivament presencial i amb cita prèvia perjudica especialment als ciutadans estrangers, que són prop de 30.000”. L’advocat i regidor republicà, Raül Garcia Barrosso, ha assenyalat el rerefons d’aquest problema:

“La vigència d’aquests documents és vital per poder treballar. Si aquesta persona no pot renovar el seu permís de residència o de treball per un problema tècnic, això comporta directament estar a un lloc de feina de forma il·legal. La conseqüència directa d’això és la nul·litat del contracte i la possible infracció per part de l’empresari”.

Aquest, però, no és l’únic efecte col·lateral. Esquerra Republicana també mostra certa preocupació per les “màfies” que s’aprofiten de la situació i que venen cites prèvies de manera irregular per 200-500 euros, segons apunten les seves informacions. La regidora Francisca Maya creu que les mesures que planteja la moció (incrementar el personal administratiu, actualitzar els equips informàtics i habilitar el pagament amb targeta) erradicarien les “anomalies” de la comissaria de la Policia Nacional:

“És una anomalia que siguin els agents els qui portin a terme tota la part burocràtica de documentació i presa d’empremtes; això ho podria fer perfectament el personal administratiu. (…). El pagament de la taxa només es pot fer en metàl·lic i a l’acte, no es pot pagar amb targeta ni en un caixer automàtic; es tracta d’un sistema de cobrament del tot obsolet. (…). A banda de les vegades que cal repetir la gestió en línia per obtenir cita, no tothom disposa de coneixements o de recursos per fer-ho: hi ha escletxa digital”.

Tot i que els republicans han subratllat que les persones estrangeres són les més perjudicades d’aquesta situació, han recordat que aquest sistema també afecta la resta de sabadellencs i ciutadans de municipis veïns, com Sentmenat o Polinyà, que venen a la comissaria de Sabadell per fer aquestes gestions.

Moció aprovada

La moció d’Esquerra Republicana es va aprovar per unanimitat al ple municipal dimarts a la tarda. Tots els grups municipals (PSC, ERC, Crida, Junts i Ciutadans) i també la regidora no adscrita Marta Morell, expulsada de Podem, hi van votar a favor.

Foto portada: El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, acompanyat per dos regidors i alguns testimonis sobre aquesta qüestió. Autora: J. Ramon

Comments are closed.