Foto portada: Casals, aquest dimecres al casal Pere Quart. Autor: J.d.A.

Muriel Casals (Òmnium): “No anem a renovar el Parlament sinó a explicitar si volem una Catalunya independent”

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, opta per la unitat de l’anomenat bloc sobiranista, i sobretot de CiU i ERC, per encarar l’escenari polític obert després del 9N. Casals ha participat aquest dimecres al vespre en un acte a Sabadell convocat per Convergència Democràtica. Ha assegurat que ara cal estudiar les alternatives per explicitar que les properes eleccions al Parlament signifiquen un plebiscit entre al voltant de la independència de Catalunya.

El procés participatiu del 9N va ser un “èxit total malgrat les dificultats” i ara cal estudiar com donar caràcter de plebiscit a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. “Ara hem de veure com es fan les eleccions perquè aquestes tenen sentit si són de caràcter plebiscitari. És a dir, no anirem a renovar el Parlament sinó a explicitar si volem o no una Catalunya independent”, ha dit Casals en una de les seves intervencions.

Casals, al centre, i Rossinyol, a la dreta, aquest vespre. Autor: J.d.A.
Casals, al centre, i Rossinyol, a la dreta, aquest vespre. Autor: J.d.A.

La presidenta d’Òmnium Cultural ha participat en un col·loqui amb el portaveu de CiU a Sabadell, Carles Rossinyol. L’acte ha estat convocat per Convergència Democràtica de Catalunya i ha omplert la sala d’actes del casal Pere Quart amb gairebé 200 persones. Rossinyol i Casals s’han anat intercalant responent a les preguntes del militant convergent Joan Matarín. Rossinyol ha mantingut també que el 9N va ser un èxit però que la consulta de debò “va quedar pendent”. Ella l’ha completat:

Hi ha una consulta pendent i les eleccions al Parlament poden ser un succedani de referèndum… de fet, estem fent el que dicta el Consell Nacional per a la Transició Nacional: primer vam intentar un referèndum pactat i tres diputats del Parlament van anar a Madrid a demanar la transferència de la competència. Després vam intentar una consulta convocada en base a una llei catalana. I ara podem usar les eleccions al Parlament, que només es poden convocar pel President”.

Sobre com pot afectar el 9N i les possibles eleccions anticipades a les municipals previstes pel maig, Rossinyol manté que “tenir majories independentistes als ajuntaments facilitarà les decisions a la Generalitat” mentre que la presidenta d’Òmnium creu que cada municipi té dinàmiques diferents. Rossinyol creu que si el bloc sobiranista aconsegueix sumar forces en les eleccions anticipades, també pot ajudar per evitar la fragmentació a consistoris com el de Sabadell.

La relació entre l’ANC i Òmnium, la posició del petit empresariat davant la independència, els hipotètics boicots comercials o l’exigència de més transparència han estat altres temes que han sortit al debat, finalitzat amb intervencions del públic assistent.

Foto: Casals, aquest vespre. Autor: J.d.A

4 Comments