Neus Munté: “necessitem un estat propi per mantenir l’Estat del Benestar”

  • La consellera defensa una Catalunya sobirana amb recursos per finançar les entitats i mantenir drets.

  • Munté ha criticat durament la Llei de Dependència i ha anunciat una nova llei per corregir l’anterior.

Carles Rossinyol, portaveu de CiU a Sabadell, ha obert l’acte apuntant al dèficit fiscal com un dels grans mals que pateix la societat catalana: “l’equilibri amb l’Estat s’ha trencat perquè una bona part d’aquesta riquessa no torna”. És aquest “dèficit descomunal de 16.500 milions que marxen cada any i no tornen”, explicà Neus Munté, “que unit a la crisi econòmica fa que l’Estat del Benestar sigui impossible de mantenir en clau autonòmica”.

Munté, que va ser Secretària d’Ocupació i Educació i Secretària de Política Institucional de la UGT de Catalunya entre el 2004 i el 2010, ha denunciat que en els darrers anys s’han produït fins a un 92 per cent de retallades socials a Catalunya per culpa de l’asfíxia del govern central, que “és deslleial perquè no compleix amb els compromisos econòmics que s’acorden”.

“La Llei de Dependència ha estat un desastre”

Durant la seva ponència, davant dels representats de moltes de les entitats socials de la ciutat, la conseller ha a criticat la Llei de Dependència per ser un “desastre”, “perquè al planificar-se tan malament el seu finançament mai ha funcionat bé i ha generat frustració”. Precisament, segons ha anunciat, CiU ja està treballant per corregir els errors de la de Dependència així com en altres mesures que reforçarien l‘Estat del Benestar:

Estem redactant una llei d’autonomia que millorarà la de dependència perquè tindrà en compte els condicionants de cada cas. Així mateix, també tenim present la necessitat de flexibilitzar la contractació en el sector públic, per poder oferir una major qualitat en l’atenció al pacient, i treballem per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social. Projectes com el Pla de la Joventut o el Pla Integral d’Integració del Poble Gitano tenen aquests objectius”.

Per altra banda, Munté ha denunciat l’atac al model de les autonomies que suposa la Llei d’Unitat de Mercat, que anul·larà les particularitats normatives de les comunitats autònomes en l’expedició de llicències, per adoptar un sistema únic en tot l’Estat.

Foto portada: Rossinyol, Munté i el president de CDC a Sabadell, Germán Palacín. Autor: David B.

One Comment