Foto portada: l'Artextil, el febrer de 2022. Autor: David Chao.

Nou estira i arronsa per l’Artextil

Noves acusacions creuades per la compra de l’Artextil, per 3,2 milions l’octubre de 2018 pel quatripartit i molt criticada pel PSC, Cs o Junts perquè un any i mig abans s’havia venut a un privat per mig milió d’euros, sis vegades menys. La Crida per Sabadell ha acusat aquest matí els socialistes de poder adquirir la nau a un preu molt mòdic els anys 2013 i 2014, abans del quatripartit. Fonts municipals reconeixen aquesta possibilitat, però recorden que en aquell moment no hi havia cap pla ni intenció de l’executiu de l’època d’adquirir la nau.

De fet la compra de l’Artextil es va executar durant el govern quatripartit, quan el llavors alcalde, Maties Serracant (Crida) i el seu tinent d’alcalde d’Urbanisme Juli Fernàndez (ERC) van decidir invertir part del superàvit de l’any 2017 en comprar patrimoni sense tenir un pla d’usos concrets. Per a tal efecte, l’Ajuntament va invertir 3,2 milions en l’Artextil i 4,5 milions en la Sallarés Deu, a Gràcia.

La polèmica Jodorovich

L’any 2020, pocs abans de l’esclat de la pandèmia, va haver-hi una gran polèmica perquè les operacions urbanístiques al voltant de la nau estaven sota la lupa judicial, que investigava l’anomenat clan dels Jodorovich, vinculats al narcotràfic i l’evasió de capitals, entre altres delictes. Va ser llavors quan el PSC va acusar la Crida i ERC de comprar una nau a un preu sis vegades superior al que van pagar els Jodorovich. Un informe del secretari municipal (el mateix que hi havia durant el quatripartit, i que segueix ara) va defensar l’operació. Però els socialistes sempre han mantingut que va ser una mostra gran de mala gestió política.

La Crida acusa el PSC de no comprar-la abans

Ara la Crida gira la truita. Els cas segueix judicialitzat. I els anticapitalistes han accedit a un informe de fiscalia que mostra com l’Ajuntament va poder quedar-se la nau a un preu mòdic els anys 2013 i 2014. Això és així perquè la propietat va entrar en concurs de creditors. I tenien deutes concrets amb el consistori. Per tant, l’Ajuntament va poder participar al concurs i quedar-se-la. No ho va fer i la Crida creu que “el PSC va perdre l’opció de comprar l’Artextil”. Però sobretot els acusen d’iniciar un “guerra bruta” contra ells l’any 2020 sense solta ni volta “falsejant o amagant informació” com la que ells han fet aflorar aquest matí.

Govern: no era una prioritat d’aquell executiu

Les fonts municipals consultades reconeixen que l’Ajuntament va ser notificat del concurs de creditors els anys 2013 i 2014. Va ser durant la breu alcaldia de Joan Carles Sánchez, i amb la descomposició del bustisme. Un govern en minoria. Van poder-la comprar, és cert. Però no formava part dels plans de l’executiu. No hi havia cap projecte públic al voltant de la nau ni cap intenció de fer-lo. En altres paraules, no hi havia voluntat política. Ni cap obligació com no n’hi ha en molts dels concursos de creditors en els que pot participar l’administració. Les mateixes fonts asseguren que l’Ajuntament ni pot ni vol quedar-se totes les propietats a les que pot accedir sinó que s’ha de valorar en cada cas l’operació.

Va ser el quatripartit, amb Fernàndez i Serracant, qui va apostar per recuperar el 70 per cent de la nau (el 30 per cent s’ha enderrocat, perquè era de la promotora del Banc Sabadell i volen fer-hi pisos). El ple així ho va validar l’octubre de 2018. En tot cas, ara per ara el projecte que s’hi vol fer va de la mà de la universitat, ja que s’ha cedit l’ús de l’Artextil a la UAB durant mig segle per fer-hi el Campus de Ciències de la Vida i la Salut. La rehabilitació costarà 5,8 milions i l’Ajuntament n’ha aportat 4 milions per fer-hi l’Escola d’Infermeria, que ha d’arrencar el curs 2026-2027 si tot va bé.

Foto portada: l’Artextil, el febrer de 2022. Autor: David Chao.

Comments are closed.