Nova crema de fotos del rei Felip VI

Nova crema de fotos del rei Felip VI a la plaça Sant Roc. Amb motiu de la visita del monarca a Barcelona, diferents municipis han convocat cremes de fotos de Felip VI a través de l’Assemblea Nacional Catalana. Entre ells Sabadell. 

La coordinadora de Sabadell per la Independència, Neus Alsina, ha presentat l’acte com de “rebuig a la corona” i ha assegurat la visita del rei és una “provocació”.

“L’estat espanyol continua amb la seva activitat delirant de provocacions contra el poble de Catalunya i aquest divendres en envia el monarca que es va identificar amb la crida feixista de l’A por ellos tot excitant les forces d’ocupació contra nosaltres [en el famós discurs del 3 d’octubre de 2017]. La mateixa setmana del 3 d’octubre tornen els Borbons sense demanar de cap mena a Catalunya. La resposta ha de ser el rebuig més enèrgic. Fem-los saber que no els volem aquí, que se’n vagin perquè no fan altra cosa que estafar, robar i saquejar aquesta societat súbdita des del nomenament a dit de Franco. L’últim episodi ha esta permetre al monarca fugar-se carregat de diners mentre cada dia més i més persones viuen abocades a la misèria. Que ens tornin els diners aquests lladres. La República catalana els jutjarà i el moviment republicà català els jutja i acusa per corruptes i enemics del poble. Que la primera sentència popular sigui el rebuig. Que se sentin malvinguts a casa nostra com es mereixen”.

Després de la intervenció de la coordinadora de SBDxI, s’ha procedit a cremar imatges de Felip VI. Unes 150 persones han participat a l’acció.

La crema de fotos del Rei no és delicte

Cal recordar que, fins no fa gaire, cremar banderes del rei tenia el seu risc legal i era interpretat com un delicte. L’any 2007 els gironins Enric Stern i Jaume Roura van cremar una foto de gran tamany dels reis (llavors Joan Carles I i Sofia, els ara emèrits), durant una protesta antimonàrquica a Girona. Un any després, l’Audiència Nacional els va condemnar, i multar. El Tribunal Constitucional va fallar en la seva contra anys més tard. Cinc militants de la CUP van ser investigats per injúries al Rei per l’Audiència Nacional per cremar fotos de Felip VI i la Constitució durant la Diada de l’any 2016.

No obstant, el Tribunal Europeu de Drets Humans va emmarcar el març de 2018 la protesta dins la “llibertat d’expressió”. Des d’aquell moment, la crema de fotos del rei s’ha anat fent més habitual. Sense anar més lluny, el novembre de l’any passat se’n va organitzar una de similar amb motiu de la visita de Felip VI a Barcelona (més info: ‘Unes 200 persones cremen fotos del Rei’). Però en els darrers anys a la ciutat se n’han fet més.

De la guillotina… a la foguera

La nova crema de fotos de Felip VI arriba cinc dies després que s’instal·lés una guillotina simbòlica al Racó del Campanar per part del Comitè de Defensa de la República. 

Més info:

Una guillotina per a Felip VI

Unes 200 persones cremen desenes de fotos del rei Felip VI

L’acte de suport a Valtonyc acaba amb la crema de fotos del Rei

Misteriosa ‘desaparició’ del retrat de Felip VI

Cremen desenes de fotos de Felip VI

El retrat de Felip VI ja no presideix la sala de plens

Foto portada: un moment de l’acte, aquest vespre. Autor: David B. 

Comments are closed.