Prou soroll

L’ordenança de civisme es focalitzarà en el soroll i el consum d’alcohol al carrer

L’Ajuntament aprovarà definitivament l’Ordenança Municipal de Civisme i Convivència el proper dilluns un any després d’aprovar-la de forma inicial. L’executiu assegura que s’han estimat el 70 per cent de les al·legacions per passar el ribot a la nova norma i polir-ne alguns detalls.

L’executiu municipal assegura que el text arriba a ple després d’un llarg camí i de buscar molts consensos. Ha rebut 39 escrits d’al·legacions, amb 184 propostes de canvis, de les que s’han estimat set de cada 10, segons dades del tinent d’alcaldessa de Seguretat i Civisme, Adrián Hernández. Han al·legat els grups municipals d’ERC, la Crida o Sabadell En Comú Podem però també la Federació d’Associacions Veïnals, la Cambra de Comerç, el Gremi de Fabricants, Creu Roja o el Col·legi de l’Advocacia.

El repte del “soroll”

Segons el tinent d’alcaldessa, Sabadell no té greus problemes de seguretat, com palesen les dades oficials, però sí hi ha un gran repte amb “l’incivisme”. Sobretot amb el soroll i el consum d’alcohol a la via pública que acaba degenerant en molèsties als veïns. En aquest sentit, la norma faculta la policia a actuar. Abans calia una sonometria concertada, cosa que deixava els agents amb les mans lligades perquè no podien actuar a la pràctica. Ara els agents es podran personar in situ davant les queixes. Només caldran dos requeriments i ja es podrà sancionar. També es donen més eines per acabar amb les molèsties ocasionades pel soroll a la via pública en casos de consum d’alcohol (botellots).

En vigor al maig

Hernández assegura que la norma ha estat afinada. Per exemple, ja no es contemplen sancions pel consum abundant d’aigua de les fonts en particulars, com passava en fase inicial. La nova ordenança entrarà en vigor a finals de maig. Fins aquell moment, els agents de la Policia Municipal faran una campanya informativa. Per als menors es preveuen mesures de mediació i alternatives, més enllà de la sanció.

Sancions

La nova ordenança contempla sancions de fins a 3.000 euros. El text sanciona les conductes incíviques encara que no siguin delictes. En la majoria dels casos es tracta de conductes ja prohibides anteriorment, com llençar el cub amb l’aigua bruta des del balcó, defecar al carrer o les apostes a la via pública. Però el text unifica els criteris i, almenys sobre el paper, facilita l’abordatge des de l’Ajuntament.

La sanció màxima és produeix pel menyspreu als col·lectius sensibles (infància, gent gran o discapacitats, però també “autoritats” i “personal municipal”), l’exhibició de banderes i símbols d’odi contra aquests col·lectius, per la mendicitat amb menors o discapacitats, per la promoció de la prostitució o per l’assetjament a menors al carrer. Fer un grafiti a un edifici protegit té una sanció d’entre 750 i 1.500 euros, com també punxar-se a la llum o l’aigua, les apostes al carrer o consumir alcohol en un parc o plaça si s’altera la convivència ciutadana. Defecar o orinar a la via pública té una sanció d’entre 100 i 600 euros, així com colar-se en un equipament públic fora d’hores, per exemple.

Oposició clara de la Crida

L’ordenança de civisme alerta especialment la Crida per Sabadell, qui n’ha fet especial seguiment i oposició. Creu que penalitza per una banda la pobresa o els col·lectius minoritzats i per l’altra la societat mobilitzada, donant un gran marge d’arbitrarietat a la policia. Els anticapitalistes sostenen que protestar contra el govern pot comportar una sanció de 3.000 euros perquè s’igualen les autoritats i el personal municipal amb les persones grans, menors o persones amb discapacitat.

Informació relacionada:

Leave a Comment