Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), i Carles Rossinyol (CiU). Autor: David B.

Passat el 27S, un abisme separa de nou Esquerra i CiU a Sabadell

  • Esquerra i Convergència i Unió s’intercanvien retrets pels seus suports.

  • La distància entre l’antiga federació i els republicans han ajudat al pacte d’esquerres.

La campanya del 27 de setembre va significar un punt de distensió i desgel, però ara la distància entre Esquerra Republicana de Catalunya i Convergència i Unió a Sabadell és de nou molt gran. L’enfrontament ha ajudat a fer inevitable la formació d’un ampli govern d’esquerres alternatives, el cartipàs del qual es presenta en 48 hores.

Nou intercanvi d’acusacions entre Convergència i Unió i Esquerra Republicana. Mentre els nacionalistes assenyalen els republicans per formar un govern “d’extrema esquerra” a la ciutat, amb formacions no independentistes, els republicans acusen a CiU de posicionar-se amb Ciutadans i el PP en una moció del darrer ple sobre el carrer d’Alfons XIII, futur carrer de la República.

Les relacions entre les dues formacions es van deteriorar en els dies posteriors a les eleccions municipals i especialment després que ERC formés govern amb la Crida per Sabadell. CiU va sentir-se menystinguda en les negociacions, on tant Unitat pel Canvi com la Crida van vetar-los d’entrada per un futur govern, i van emplaçar Esquerra a fer-los costat, cosa que no va succeir. Ja a la investidura, CiU es va voler quedar fora del canvi, votant el seu propi candidat malgrat no tenir cap opció, mentre que tant UpC com Guanyem van fer costat a Juli Fernàndez, amb un acord tancat amb la Crida, per impedir l’elecció del socialista, Josep Ayuso, com alcalde.

El desgel de Junts pel sí

Des d’aquell moment, les relacions no han millorat, ans el contrari, tot i que la campanya de les eleccions al Parlament, i la formació de Junts pel sí, van deixar els conflictes en segon terme. Els motors de la candidatura a Sabadell havien tingut un pes limitat en les  negociacions locals, i es va segellar una treva.

Però cinc dies després de fer-se els comicis, i amb Junts pel sí guanyant de forma molt còmoda a Sabadell, va sorprendre la duresa amb que Carles Rossinyol va valorar els primers 100 dies del govern municipal (més info: ‘CiU suspèn el bipartit‘). En aquest temps, mentre ERC negociava amb Unitat pel Canvi i Guanyem l’ampliació d’un executiu d’esquerres amb majoria absoluta, Convergència i Unió es sumava sovint a PSC, Ciutadans i PP en un bloc opositor. Fins fa poc més d’una setmana no es descartava una moció de censura contra el bipartit, que es faria en els propers mesos especialment si l’aprovació de les ordenances fiscals i els pressupostos naufragava.

Pacte inevitable; crisi interna

Amb l’aprovació de les ordenances fiscals, de nou amb el suport d’UpC i Guanyem, s’ha desencadenat el tancament del pacte d’esquerres, que s’ha vist com a inevitable pel bipartit donada en part la poca entesa amb CiU.

L’antiga federació nacionalista, que es va explicar durant tota la campanya de les municipals com una força del canvi polític a Sabadell, queda a l’oposició amb PSC, Ciutadans i el PP, amb un trencament del grup municipal a la vista. I, segons diverses fonts, amb una crisi interna aproximant-se a Carles Rossinyol.

Per la seva part, Esquerra, que es va saber posicionar al maig com la formació central de l’arc polític municipal malgrat ser només la tercera força més votada, consolida l’executiu i la figura de Juli Fernàndez, en principi alcalde fins l’any 2017. Ningú el descarta tot i aixi com alcalde durant tot el mandat, que acaba al maig de 2019.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), i Carles Rossinyol (CiU). Autor: David B.

Comments are closed.