Foto portada: Antoni Farrés, en una imatge d'arxiu.

Farrés tindrà Passeig; a Nicolau d’Olzina se li buscarà un carrer

La Junta de Portaveus ha aprovat amb àmplia majoria (corresponent al 90 per cent dels vots del ple perquè només les portaveus de Vox i el PP s’han abstingut) que el passeig resultant del soterrament de les vies del tren a Gràcia i Can Feu es digui Passeig de l’Alcalde Antoni Farrés. Hi han votat a favor el PSC, ERC, Crida, Junts i Sabadell En Comú Podem. La moció aprovada exhorta la Comissió del Nomenclàtor a buscar un carrer “preferiblement” a prop del castell de Can Feu per dedicar-lo a Nicolau d’Olzina, com volia l’Associació Cultural Can Feu amb el suport de 3.000 firmes.

La moció proposava que el passeig resultant de les obres del soterrament als barris de Gràcia i Can Feu es bategi com de l’Alcalde Antoni Farrés, en record al carismàtic batlle entre 1979 i 1999. La proposta va sorgir l’any 2009, després de la mort de Farrés, de l’Agrupació de Veïns de Gràcia, qui n’ha reivindicat la seva vigència des de llavors.

L’Associació Cultural Can Feu proposava que el passeig estigués dedicat a Josep Nicolau d’Olzina, propietari del castell i el desaparegut bosc de Can Feu, qui va ser nomenat fill predilecte de la ciutat en el primer terç del segle passat. Van recollir 3.200 signatures a tal efecte. En els darrers dies l’entitat va obrir la porta a que el futur passeig tingués dues zones, la més propera a Gràcia dedicada a Antoni Farrés, i la més propera a la Torre d’en Feu, dedicada a Nicolau d’Olzina.

No obstant, l’aprovat queda en una posició intermitja. El passeig serà de l’Alcalde Farrés. Però l’Ajuntament exhortarà la Comissió del Nomenclàtor, formada per tècnics municipals, a buscar un espai proper al castell de Can Feu per dedicar-li a Olzina.

Altres noms

La moció ha arribat a la Junta de Portaveus de la mà d’ERC. El text aprovat també recorda que hi ha deures pendents per actualitzar el nomenclàtor municipal. L’Ajuntament s’hi compromet de nou. Així caldrà buscar un encaix perquè l’economista sabadellenca i després presidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals tingui un carrer, com també el periodista Xavier Vinader, el missioner Pere Casaldàliga, fer el monument a l’advocat laboralista Francesc Layret i un altre per al cantant de tango Carlos Gardel.

I finalment complir la moció aprovada l’any 2019 per retirar els carrers tots els noms vinculats a les dictadures militars de Primo de Rivera, de Franco i les persones vinculades a l’esclavisme. Tots aquests noms són compromisos presos pel consistori en la darrera dècada, que no s’han acabat executant fins el moment.

Informació relacionada:

Foto portada: Antoni Farrés, en una imatge d’arxiu.