Foto portada: Jorge Quiñoa i Marta Farrés durant la presentació de la pisicina d'onades per practicar surf a Sant OIeguer. Autor: Àlex Bello.

Projecten una piscina d’onades per practicar surf al costat de la Bassa

Sabadell ha presentat un projecte per acollir una piscina d’onades artificials a l’anella esportiva de Sant Oleguer per a la pràctica de surf. El projecte preveu estar finalitzat el 2024 i espera rebre 65.000 surfistes l’any, tant locals com d’arreu del món. La instal·lació, d’iniciativa privada, comportarà una inversió de 14 milions d’euros sobre el terreny, que compta amb 30.000 metres quadrats, una concessió pública a 40 anys, i ja està catalogat com a equipament esportiu. El complex té com a referents dues piscines d’aquestes característiques, situades a Bristol (Regne Unit) i a Suïssa.

El complex de surf es batejarà com a Sabadell Surfcity. La piscina principal farà 140 metres de llarg per 35 d’ample i conformarà una piscina de 5.500 metres quadrats, amb una zona de platja artificial. Hi haurà dues zones diferenciades de surf, una per als surfistes de nivell mitjà o avançat, i una altra per als principiants. A més, la instal·lació comptarà amb un restaurant i una botiga, així com una zona de bany per als acompanyants. La tecnologia que s’instal·larà, permetrà generar 240 onades per hora de fins a 2,4 metres d’alçada, amb una duració de 12 segons. 

“Hi haurà 12 càmeres a la part més profunda de la piscina, que crearan un buit succionant l’aigua. Posteriorment, expulsaran l’aigua de volta, creant així l’onada. Tot està dissenyat perquè l’onada trenqui on volem, i la tecnologia que implantarem serà flexible, per la qual cosa podrem crear onades de molts tipus, amb formes i forces diferents. A més, la tecnologia és molt potent per crear onades idònies per a fer moviments aeris, que és el futur del surf”, ha assegurat el representant de l’empresa inversora, Jorge Quiñoa.

Aquest divendres, l’alcaldessa Marta Farrés, juntament amb el representant de l’empresa inversora, Jorge Quiñoa, han presentat el nou projecte de la piscina d’onades. La previsió és que a principis de 2023 es puguin començar les obres, que segons l’entitat inversora duraran entre 14 i 15 mesos. Farrés ha explicat que el terreny de concessió es pagarà a través d’un cànon de 41.700 euros l’any, i que d’aquí a 40 anys el terreny quedarà reconegut com a municipal. 

“És un projecte molt important a la ciutat, que fa molts mesos treballem. Volem que al riu hi passin coses, i és un projecte que ens aporta diferents elements: activitat esportiva. Innovació, singularitat, lleure i inversió. No teníem diners per fer res amb aquest terreny, i amb aquesta inversió, en dos anys esperem poder tenir construïda la piscina d’onades, amb vocació de comarca, país i d’Europa. La ciutat és referent en l’àmbit esportiu en disciplines d’aigua, i podrem completar la pràctica esportiva amb el surf, que a més ha esdevingut recentment esport olímpic”, ha declarat Farrés

Segons el grup inversor, el circuit d’aigua serà tancat, i s’anirà netejant amb diferents filtres. Per això, només s’haurà de renovar l’aigua que s’evapori, que, segons càlculs fets per l’empresa, serà sobre un 1,5 per cent mensual, número que equival a regar mig camp de futbol. A més, el grup inversor ha explicat que la previsió és utilitzar llum verda, que provingui al 100 per cent de fonts d’energia renovables. Es volen instal·lar plaques fotovoltaiques a les teulades de l’aparcament i de l’edifici, que es preveu que generin entre un terç i la meitat de l’energia que faci servir el complex. 

Per què a Sabadell?

L’empresa inversora, que es cataloga com a “familiar” i que es dedica al sector immobiliari, assegura haver triat el terreny de Sabadell  per la seva situació. Les terres estan rodejades d’equipament esportiu i, a més, ja està qualificat de terreny esportiu, i això, segons Quiñoa, és molt difícil de trobar. 

“El surf és un esport olímpic, les tecnologies de surf són noves, i és un fenomen que tot just està començant i que en cinc o 10 anys ho tindrem a totes les grans ciutats. Actualment, hi ha més de 100 projectes com aquest a tot el món. El futur del surf va cap aquí, fins i tot el mundial de surf fa una de les parades amb una onada artificial a Califòrnia“, ha explicat Quiñoa

Altres projectes d’aquestes característiques, com el de Montgat, va quedar desestimat pels veïns, ja que era una zona residencial. Per això, el grup inversor veia prioritari que el terreny no estigués rodejat d’habitatges i sí que ho estigués d’equipament esportiu, com és el cas del Complex Esportiu de Sant Oleguer

Projecte de pisicina d'onades per practicar surf a Sant Oleguer. Autor: cedida.
Projecte de pisicina d’onades per practicar surf a Sant Oleguer. Autor: cedida.

El complex estarà obert durant tot l’any, no només durant la temporada estival, perquè “els surfistes estan acostumats a surfejar a l’hivern, que és quan hi ha millors onades”. El grup inversor assegura que el seu objectiu és que el complex tingui com a prioritat l’activitat esportiva, és a dir, que funcionarà amb una part de membres, acollint competicions i estarà adreçat a millorar el nivell de surf dels usuaris. Tanmateix, està previst que la zona generi 65 llocs de treball.

A més, s’han avançat els preus estimats de les sessions, que duraran una hora i aniran entre els 30 i els 50 euros, depenent del nivell de cadascú. No obstant això, Farrés i el grup inversor han assegurat que estan treballant perquè la ciutadania de Sabadell compti amb descomptes, amb la finalitat de “consolidar-nos a la comunitat local, ja que creiem que poden ser els clients més recurrents i fidels”. 

El promotor de l’operació, Jorge Quiñoa, i Marta Farrés durant la presentació de la pisicina d’onades per practicar surf a Sant Oleguer. Autor: Àlex Bello.