Foto portada: manifestació del 8-M l'any 2020. Autor: J.d.A.

El Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, caducat des de l’any 2016

La secció municipal de Comissions Obreres (CC.OO) denuncia que el pla d’igualtat per als funcionaris de Sabadell està caducat des de fa sis anys. L’Ajuntament reconeix que el protocol per erradicar la violència masclista en l’àmbit laboral i institucional està desactualitzat però asseguren que “aviat en tindran un altre”. Per aquest motiu, els sindicalistes han organitzat una concentració a la plaça Sant Roc aquest dimarts al matí, de 10 a 12 hores, i també seran partícips de la manifestació feminista que hi ha prevista per aquesta tarda.

La secretària general de la secció sindical de Comissions Obreres (CC.OO) a l’Ajuntament, Àngels Nuñez, denuncia que el pla d’igualtat per al personal municipal va caducar l’any 2016 i que des d’aleshores no s’ha fet cap actuació al respecte. Subratlla que el més greu d’això és que la plantilla que es va estudiar aleshores per elaborar el protocol, amb una vigència de quatre anys, ha canviat molt en la darrera dècada i que, per tant, el pla ha quedat obsolet:

“El pla d’igualtat es va fer amb una foto, una diagnosi, del 2011: quantes dones hi havia, de quines edats, perfils… Aquesta foto es va fer l’any 2011 i des d’aleshores fins ara la plantilla ha pujat entre 300 i 400 persones. També han variat els percentatges d’homes i dones i, per això, s’ha de tornar a fer una altra diagnosi. Hem de tenir un nou pla d’igualtat”, reivindica Nuñez.

La tinenta de Feminismes, Participació i Benestar Animal, Marta Morell, assenyala que els treballs per redactar un nou document van començar fa gairebé un any i que aquest és justament un dels principals compromisos del govern actual. En una línia similar, la tinenta de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, indica que “en les pròximes setmanes o mesos s’actualitzarà el pla d’igualtat per al personal municipal” i explica per què el text no ha arribat abans:

“Nosaltres ens vam comprometre a fer primer el pla d’assetjament perquè no en teníem. El d’igualtat pot ser que estigui caducat però s’està aplicant igualment. Però d’assetjament no en teníem i hem estat negociant amb la representació social i, ara que ja el tenim, ens hem posat a treballar el d’igualtat amb el suport de la Diputació de Barcelona”.

Cal tenir en compte que totes les administracions públiques estan obligades legalment a aplicar mesures que respectin la igualtat de tracte i d’oportunitats en l’àmbit laboral, com aquest protocol, des del 2007. De fet, és un dret bàsic de les persones treballadores recollit al Reial Decret Llei 6/2019. La manca de dades i la desactualització d’aquest pla d’igualtat dificulten determinar si el personal municipal pateix discriminacions per gènere o si hi ha els desequilibris entre treballadors i treballadores.

“Tenim un seguit de mesures per tractar els temes de conciliació que, al conveni, estan ben establertes; però que quan una persona les necessita, costa molt: et demanen tants requisits que és impossible tenir una reducció de jornada bonificada, un canvi d’horari, una flexibilitat… quan tens fills o persones dependents, necessites exercir aquests drets que estan reconeguts a tot arreu, però que a l’Ajuntament són molt difícils d’aconseguir”, apunta Àngels Nuñez.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldessa Montse González assegura que hi ha plena igualtat entre homes i dones així com la seva voluntat de garantir-ho, mentre que Comissions Obreres sospita que són elles qui majoritàriament han d’acollir-se a reduccions de jornada per conciliar la vida laboral amb la professional, així com les qui tenen majors dificultats per accedir a determinats sectors, com al cos de la Policia Municipal. De fet, Marta Morell confirma que “a l’Ajuntament hi ha un volum important de persones que s’acullen a la conciliació familiar i que es redueixen o s’adapten la jornada laboral; majoritàriament dones”.

Foto portada: manifestació del 8 de març de l’any 2020. Autor: J.d.A.

Comments are closed.