Un autobús de la TUS. La concessionària del transport públic ha vist com s'enfonsava el nombre de viatgers. Autor: David B.

10 anys més de TUS per unanimitat

La cooperativa TUS, creada als anys 80 del segle passat, esgotarà el màxim legal del seu contracte i arribarà fins els 50 anys, segons ha aprovat aquest dimarts el ple municipal. La concessió s’ha allargat 10 anys més per un import de 56 milions, 5,6 milions de mitjana cada any.

La TUS es va crear en el primer mandat de democràcia municipal en una operació pivotada pel govern presidit per Antoni Farrés per crear un sistema de transport urbà que millorés el servei, a totes llums deficient, que va prestar durant tota la dictadura Autotransportes Martí.

En aquest 40 anys, la TUS ha vingut renovant el contracte de forma successiva. Ara l’última pròrroga que es pot fer, per esgotar els 50 anys de concessió, ha passat pel ple municipal i ha estat ratificada de forma molt massiva. S’introdueixen alguns canvis: l’Ajuntament podrà sufragar fins el 90 per cent del dèficit, si es produeix, quan ara era el 80 per cent com a màxim. També s’introdueixen altres millores pel que fa a combustibles. Segons el tinent d’alcaldessa, Jesús Rodríguez (PSC), l’estudi extern ha valorat positivament el servei que presta la TUS i recomana prorrogar el contracte.

El tinent d'alcaldessa Jesús Rodríguez. Autor: David Chao.
El tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez. Autor: David Chao.

La votació ha tingut consens generalitzat. El regidor d’Esquerra Santi Valls ha definit com a “fet rellevant” la pròrroga del contracte que “veiem bé” i ha recordat que el quatripartit va modernitzar la meitat de la flota d’autobusos, que estava molt envellida, en els seus quatre anys de govern. Ara cal avançar cap a les flotes elèctriques i ells aposten per un model de gestió “mixt”. El regidor de la Crida Lluis Perarnau ha lamentat que, al no tenir Pla de Mobilitat Urbana, no es podran “albirar” canvis a les línies ni al servei que són necessàries. El regidor de Cs José Luis Fernández s’ha felicitat que el servei de bus urbà esquivi els conflictes que s’estan produint a altres ciutats. Per la seva part, el portaveu de Junts, Lluis Matas, ha destacat la qualitat del servei i les millores que s’hi introdueixen ara.

Última pròrroga

La TUS gestionarà el servei fins el 27 de gener de 2032. Cap a 2030 el meló s’haurà d’obrir per força i caldrà fer un nou concurs.

Foto portada: un autobús de la TUS, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.