Foto portada: Quim Carné, Cesc Baró i Lluís Matas. Autor: David Jiménez.

Punt i a part a la política municipal: així ha estat el ple que finiquita el mandat

El mandat 2019-2023 ja és història. L’Ajuntament ha donat per tancat el mandat amb el ple de comiat dels 13 dels 27 regidors que deixen la seva acta. Record a la pandèmia i bones paraules en general en un ple emotiu. La ciutat, i l’Ajuntament, no s’atura: en 72 hores es constitueix el nou consistori, el dotzè des de la recuperació de la democràcia municipal l’any 1979.

El ple s’ha allargat durant prop d’una hora i ha tingut un únic objectiu: que els regidors que abandonen la corporació es puguin acomiadar. Han parlat els que han volgut. També ho han fet els portaveus dels cinc grups municipals que han acabat el mandat, i l’alcaldessa en funcions, Marta Farrés.

Morell, satisfeta i agraïda, es reivindica

La fins ara tinenta d’alcaldessa en funcions Marta Morell, qui surt del ple després de quatre anys, ha recordat la pandèmia “que va esclatar quan feia vuit mesos que era tinenta d’alcaldessa i ens va obligar a posar en marxa mesures excepcionals”.

“A la política no s’hi ve a estar; he estat quatre anys al servei de la ciutat 24 hores al dia 365 dies a l’any i he pogut conèixer tots els racons de la ciutat. Hem tingut un bon govern. Marxo orgullosa de tota la feina feta. Deixant una ciutat millor de la que em vaig trobar i deixant Sabadell com un referent en la lluita contra la xacra de la violència masclista, que no s’atura”. Morell s’ha dirigit directament i especialment emocionada a Marta Farrés: “m’has fet sentir orgullosa del vot de confiança del 2019”.

Morell ha agraït especialment a Pol Gibert la formació del govern PSC-Podem (després va ser expulsada del partit lila). També “a la resta de regidors del govern” i a la resta de regidors del consistori per aprovar alguns plans per unanimitat, com el Pla de Memòria Democràtica.

Coces indirectes a Hernández des de Cs

El portaveu municipal de Ciutadans José Luis Fernández, regidor els darrers vuit anys, ha definit com un “immens honor” haver estat edil de la corporació. Ha definit com a “sana” la confrontació política, que “no és soroll” i ha donat per finiquitat el seu pas per la política institucional. El regidor de Ciutadans Ramón García deixa el ple per segon cop ja que ho va fer l’any 2019 però va entrar de nou fa uns mesos. Com Terminator creu que Ciutadans “tornarem”. Laura Casado, la número 2 de Ciutadans des de l’any 2019, també abandona el ple. “Tanco una etapa”, ha assegurat perquè deixa la política després de 10 anys com a militant del partit taronja.

Tant García com Casado han pronunciat paraules que han sonat a coça al seu exportaveu municipal Adrián Hernández, qui va deixar el partit i un mes després es va sumar a les llistes de Marta Farrés (PSC) i ara serà regidor. “La dignitat i la lleialtat no es paguen amb diners”, ha assegurat García. “El meu pas per la política ha tingut més coses bones que dolentes però he vist contraexemples i persones que canvien de jaqueta”, ha reblat Casado.

Junts: Baró i Carné surten

Francesc Baró, que ha estat regidor de Junts quatre anys (va entrar com a número 2 de Lourdes Ciuró), ha definit com un “gran honor” ser regidor aquest temps. “M’emporto el bagatge de treballar per la ciutat”, ha insistit Baró. “He estat fidel al grup municipal, al partit i a la ciutat”, tot desitjant sort i encerts a tothom a partir d’ara.

“Sabadell seria fantàstic amb la República catalana però ara com ara estem al Regne d’Espanya i hem de fer la millor ciutat possible i no ens sobra ningú”.

El regidor Quim Carné, que surt per segona vegada del ple (va ser regidor entre 2011 i 2015 pel PSC, ara ho ha estat per Junts) ha agraït a la seva família i a Junts el seu suport i especialment a Lluís Matas. “No ha estat una legislatura [sic] difícil sinó bastant fàcil. La complicada ve ara. Defenseu la ciutat, el país i la nostra llengua. Visca Sabadell i visca Catalunya lliure”.

Junts ha perdut un edil de cara al quadrienni 2023-2027. Seguirà el portaveu Lluís Matas i entra Katia Botta.

Murillo (Crida): “ens veiem als carrers”

La regidora de la Crida Aurora Murillo ha definit la seva estada com a “curta” però marxa “contenta per la feina feta”. “Continuarem apretant allà on estiguem i ho farem amb força”, ha insistit. La Crida manté tres regidors. Segueixen la portaveu Nani Valero i Anna Lara i s’incorpora Oriol Rifer.

ERC, sense paraules

Els cinc regidors sortints d’Esquerra Republicana no han parlat: Èlia Soriano, Raúl García Barroso, Francisca Maya, Pere Farrés i Glòria Llobet. Segons fonts del partit, així ho han volgut ells. Els republicans passaran ara de set a tres regidors al ple: segueixen Gabriel Fernàndez, el portaveu, i Santi Valls, així com l’exregidora de CiU entre 2015 i 2019 Sílvia Renom. Sí ha parlat, com la resta de portaveus, Gabriel Fernàndez, qui ha agraït un per un la tasca dels regidors sortints del seu grup.

Rodríguez, absent

L’exregidor socialista Jesús Rodríguez, expulsat del seu partit i del grup municipal, no ha assistit tampoc al darrer ple del mandat. Està de baixa. No s’ha acomiadat de la política municipal ja que des del seu afer no ha assistit al plenari. A banda de l’ex Rodríguez, cap regidor socialista abandona el ple. Els 12 que han acabat el mandat seguiran al proper ple, amb majoria absoluta, ja que passen de 10 a 14 edils.

Els regidors sortints han rebut un obsequi: el llibre Sabadell desaparegut. També un punt de llibre i un llapis de memòria amb imatges del seu pas per l’Ajuntament.

Foto portada: Quim Carné, Cesc Baró i Lluís Matas. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.