Foto portada: la Mesa d'edat l'any 2019, amb Laura Casado (Cs), Manuel Robles (PSC) i el secretari a la taula. Autor: Ajuntament.

El ple més litúrgic: així serà la segona investidura de Farrés

El ple de constitució és el més formal del mandat. Durant aquesta sessió es forma el nou consistori, configurat per 27 regidors, i s’escull el nou alcalde o alcaldessa. Com funciona? Quin és el pla per aquest dissabte? En aquesta informació repassem el més destacat del ple de constitució.

L’Ajuntament es vesteix de gala dissabte per obrir un nou mandat, el dotzè des de la recuperació de la democràcia municipal l’any 1979. L’edifici consistorial estarà guarnit com a la Festa Major i l’Aplec de la Salut, les festes locals. Hi haurà representants de la societat sabadellenca com a públic, l’Ajuntament retransmetrà l’acte en directe per Youtube i els agents de la Policia Municipal estaran vestits de gala. Tot per obrir un nou mandat. Com és la litúrgia de la constitució? Així serà el ple.

12 hores: inici

El ple està previst per les 12 del migdia, com a tots els municipis de l’Estat, amb poques excepcions (com Madrid, a les 11 del matí, o Barcelona, a les cinc de la tarda). Uns minuts abans els regidors electes entraran al saló de plens amb la medalla i l’escut a la solapa. Personal municipal els acomodarà al lloc que els correspon.

Les medalles dels regidors. Autor: Ajuntament.
Les medalles dels regidors. Autor: Ajuntament.

A continuació, el secretari municipal ocuparà la presidència del ple i dos guàrdies de gala es col·locaran a banda i banda de la taula presidencial per donar inici a la sessió.

Mesa d’Edat: Rosa Pareja i Sílvia García

El secretari municipal, David Cabezuelo, presentarà la sessió i es procedirà a constituir la corporació. Per a fer-ho primer cal formar la Mesa d’edat, que regirà la sessió en qualitat de presidència. Està formada pel regidor electe més veterà i pel més jove. En aquest cas, seran dues dones i del mateix partit, el PSC. La nova regidora electa Rosa Pareja és la de més edat. Sílvia García, la més jove. Pareja seurà al mig de la taula presidencial, el secretari a la seva esquerra, i García ho farà a la seva dreta, sent la vocal de la sessió.

Jurar o prometre el càrrec

La presidenta obrirà formalment la sessió de constitució. La vocal llegirà el text perquè la presidenta prengui possessió com a regidora, prometent o jurant el càrrec. Per tant, Pareja serà la primera regidora que prometi o juri el càrrec. Després ho farà la vocal García. A partir d’aquest punt, la presidenta de la sessió llegirà el text perquè el conjunt de regidors del nou plenari puguin prendre possessió del càrrec, jurant o prometent. Se’ls cridarà un per un i ho faran de viva veu. Un cop ho hagin fet els 27 regidors, es donarà per constituïda la corporació municipal. És a dir, el nou Ajuntament ja tindrà regidors. Es preveu que aquesta fase s’allargui entre 20 i 30 minuts.

Votació en urna i secreta

Un cop finalitzat aquest punt, caldrà elegir l’alcalde o alcaldessa. En aquesta ocasió, no hi haurà gaire misteri. Ho serà Marta Farrés, que revalidarà el càrrec ja que el PSC té majoria absoluta. Però cal passar el tràmit.

El secretari municipal explicarà que només els regidors que van encapçalar la llista del seu partit poden ser candidats. N’hi ha set: Marta Farrés (PSC), Gabriel Fernàndez (ERC), Nani Valero (Crida), Lluís Matas (Junts), Joan Mena (En Comú Podem), Nuria Acacio (Vox) i Cuca Santos (PP). Si algú obté 14 vots o més, serà escollit alcalde directament. Si no és el cas, seria alcalde el cap de llista del partit més votat. En aquesta ocasió, no hi ha misteri. Farrés tindrà almenys 14 vots (tots els del seu partit).

Un representant de cada formació política pot prendre la paraula. L’ordre? De petit a gran. Començarà el PP i acabarà el PSC. Un cop intervinguin tots, el president de la Mesa d’Edat anunciarà la votació i la vocal de la mesa anirà cridant els regidors a votar. El vot és nominal, en urna i secret. És tradició, no obstant, ensenyar el nom del candidat a qui es vota.

Insígnia i vara

Un cop votin tots, es farà el recompte. El més probable és que cada partit voti al seu propi candidat. La presidenta de la Mesa proclamarà els resultats i en conseqüència proclamarà l’alcaldessa. Se li demanarà que s’acosti a la mesa presidencial, se li col·locarà la insígnia i se li lliurarà la tradicional vara de l’alcaldia.

El president, el vocal i el secretari abandonaran llavors la presidència, perquè l’Ajuntament ja té nou alcalde o alcaldessa (que fa les funcions de president). Es preveu que aquesta fase s’allargui al voltant d’una hora.

El discurs d’investidura

Finalment, l’alcaldessa pronunciarà el seu discurs de presa de possessió. Un cop el finalitzi, convidarà els assistents a posar-se drets per cantar l’Himne Nacional de Catalunya. Es preveu que cap a les 13.45 hores, una hora i 45 minuts després de començar la votació, es doni per finalitzada la sessió.

Final de la sessió de 2019, amb l'exportaveu Ayuso felicitant Farrés. A l'esquerra, Salvador Illa. Autor: David B.
Final de la sessió de 2019, amb l’exportaveu Ayuso felicitant Farrés. A l’esquerra, Salvador Illa. Autor: David B.

Tots els membres de la corporació es faran llavors la foto de grup a l’escala principal de l’Ajuntament i tornaran al Saló de Plens a fer les fotografies oficials dels seus grups municipals.

Foto portada: la Mesa d’edat l’any 2019, amb Laura Casado (Cs), Manuel Robles (PSC) i el secretari a la taula. Autor: Ajuntament.

Comments are closed.