Foto portada: intervenció del president de la FAV, Manuel Navas, amb Abellan i Escartín en primera fila. Autor: J.d.A.

Ambient enrarit en l’elecció del Síndic Municipal de Greuges fins l’any 2028

Ambient enrarit en l’elecció de Josep Escartín com a Síndic Municipal de Greuges entre 2023 i 2028. El PSC, Junts, Vox i el PP amb l’abstenció d’ERC, han escollit Escartín de nou, després d’un llarg primer període, entre 2005 i 2018. Part de l’oposició i la Federació d’Associacions de Veïns han mostrat el seu desencís amb el plantejament, especialment dels socialistes.

El portaveu del govern i del PSC, Pol Gibert, ha defensat l’elecció d’Escartín, que “pot fer una bona feina”, tot agrair-li a Eva Abellan la feina que ha fet des del 2018 fins ara. Abellan volia seguir però el ple ha optat per l’altre candidat que s’havia presentat, Josep Escartín, qui va ser el seu predecessor. Per la seva part, Lluis Matas (de Junts, des de l’octubre al govern) assegura que “hem donat la nostra opinió, ens fem nostra la proposta i validem el procés”. També Vox i el PP han fet confiança Escartín. Val a dir que sense gran argumentació per cap banda.

La seva elecció ha estat precedida per un ambient enrarit. El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell, Manuel Navas, ha trencat el gel amb força. La FAV s’ha mullat per Abellan, tot respectant Escartín, però sent durs contra el PSC. Navas ha demanat “tornar a la casella de sortida” al·legant manca de “comunicació” perquè, segons ell, el PSC s’havia compromès a mantenir una neutralitat que finalment no ha tingut. Fins i tot ha animat als grups que demanessin deixar el punt per més endavant i també algun edil a sortir del ple durant la votació per evitar l’elecció aquest dilluns. Segons la seva tesi, Abellan tenia més suports que Escartín. Part de l’oposició ha validat aquesta tesi: que el PSC (i Junts, perquè estan al govern) serien neutrals, tal com es va dir a la Junta de Portaveus. A l’hora de la veritat, però, han elevat al ple el nom que han volgut. “Ens hem sentit enganyats”, ha dit Joan Mena, de Sabadell En Comú Podem, perquè el govern “mai no ha mostrat les seves preferències”. “El govern va dir que respectaria el nom que tingués més consens a l’oposició”, ha assegurat el portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez. “Però després hem vist que tenien una opció amb 17 suports, del PSC, Junts i el PP. Per altra banda hi havia Abellan, amb cinc suports, de la Crida i els Comuns”. Com que els republicans tenen bona opinió dels dos candidats, han optat per l’abstenció.

Escartín, tot just després de ser escollit pel ple. Autor: J.d.A.

La Crida ha acusat el govern de tenir “presses per tancar el procés ràpid. Tot plegat comença amb mal peu”, ha dit Anna Lara. Han votat en contra anunciant que demanaran a la Comissió d’Ètica Pública de l’Ajuntament la seva opinió. Per la seva part, Vox ha assegurat que el procés ha estat “contaminat”, i que “ens hauria agradat que hi haguessin més candidats” però s’han sumat fent confiança Escartín. També la portaveu del PP, Cuca Santos, ha defensat l’elecció d’Escartín.

En la rèplica, Gibert ha reconegut que havien cedit la iniciativa en l’oposició però que no es van posar d’acord.

“Hem estat escrupolosos en tot el procés; hem cedit el lideratge i segurament no ha sortit com volíem però tindrem un bon Síndic”.

El resultat de la votació no reflecteix l’ambient del ple. Però de cara a l’acta, i a la història, Escartín ha obtingut el 73 per cent dels suports dels ple (19 de 26 regidors) i ha estat escollit en primera votació.

Foto portada: intervenció del president de la FAV, Manuel Navas, amb Abellan i Escartín en primera fila. Autor: J.d.A.

Comments are closed.