Foto portada: la desapareguda discoteca Bora-Bora, a la Zona Hermètica. Autor: cedida

Aprovada la nova regulació de l’oci nocturn: descentralització sense grans discoteques

L’Ajuntament ha aprovat finalment la nova regulació dels usos recreatius a l’espai públic, especialment d’aquells relacionats amb l’oci nocturn, després de dos anys en suspens. El ple municipal del mes de maig ha recuperat el punt estrella del nou Pla d’Ús Recreatiu, que es va retirar de l’ordre del dia en l’anterior ple a causa de la indisposició d’un regidor, i els portaveus dels diferents partits amb representació al consistori han acordat limitar l’aforament de les discoteques a 500 persones i defugen del model Zona Hermètica, on es concentraven pràcticament tots els locals d’aquest tipus al barri de Gràcia.

El govern municipal necessitava 14 vots a favor per aprovar el nou Pla General d’Ús Recreatiu per aprovar el nou pla que regula l’oci nocturn. L’alcaldessa Marta Farrés (PSC) ja comptava amb el suport dels tres regidors de Junts i s’assegurava així l’aprovació del nou model, però la baixa sobtada del juntaire Quim Carné va ajornar la votació d’aquest punt a la següent sessió plenària, que s’ha celebrat aquest dimarts (més info: ‘La indisposició d’un regidor força Farrés a ajornar l’aprovació del nou model d’oci nocturn‘).

Tal com estava previst, doncs, el govern ha aprovat (amb l’abstenció de la Crida, Ciutadans i Esquerra Republicana) la regulació definitiva de l’espai públic en funció dels usos que s’hi desenvolupin. Cal tenir en compte, però, que aquesta modificació no tindrà efecte sobre la regulació actual a Sant Pau de Riu-sec, a on es manté el règim vigent i a on qualsevol modificació dels usos caldria fer-la a través de la modificació del Pla parcial vigent.

“Nosaltres continuem pensant que seria preferible partir d’una regulació més exigent i, posteriorment, contemplar les modificacions puntuals”, ha traslladat el regidor de la Crida, Lluís Perarnau, en relació amb aquest últim punt.

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Urbà i Cohesió Territorial, Mar Molina, ha defensat la decisió del PSC, de Marta Morell i de Junts amb la necessitat de replantejar el territori evitant “caure en els errors del passat” (fent referència a la Zona Hermètica). És per aquest motiu que a partir d’ara no es permeten discoteques de capacitat superior a 500 persones en cap punt del terme municipal i, les de més de 150 persones, només es permeten al Polígon Sud-Oest, és a dir a la part més allunyada dels veïns del barri de Gràcia (més info: ‘Sense discoteques de més de 500 persones‘). Per motius similars, també hi ha haurà d’haver una distancia mínima entre els locals d’aquest tipus per garantir així la descentralització de l’oci nocturn.

“S’ha treballat en una regulació que eviti concentracions excessives d’activitat que puguin generar molèsties a l’entorn de la nostra ciutat i a l’entorn dels habitatges”, ha justificat de manera general Mar Molina.

En aquest sentit, els defensors del nou pla consideren que d’aquesta manera serà més fàcil gestionar l’activitat que desprén l’oci nocturn; tot i que ERC, Crida i Cs hi veuen algunes escletxes, com què passarà al buit legal del polígon Sant Pau de Riu Sec o el desequilibri entre la cobertura d’aquest Pla al centre i als barris perifèrics: “El que per a molts pot ser un bon lloc perquè està lluny de la trama urbana, pot produir un buit absolut pel moviment que l’activitat pot generar al seu voltant. L’Ajuntament no podrà controlar totes les activitats paral·leles”, ha advertit Santi Valls (ERC).

Foto portadada: una discoteca. Autor: cedida.

One Comment

  1. Pingback: Així és el nou model d’oci ...