Foto portada: el regidor d'Acció Social, Eloi Cortés. Autor: David Chao.

Aprovat el nou contracte del SAD

El ple ha aprovat el nou contracte del Servei d’Atenció Domiciliària, el segon en importància dels contractes externs que té l’Ajuntament. Recau de nou en Accent Social, del holding ACS presidit per Florentino Pérez. La principal novetat, l’única segons l’oposició, és un increment salarial per a les treballadores propera al 14 per cent. El cost del servei serà de 12,5 milions els anys 2022 i 2023, un 15 per cent més que ara.

El servei té 300 professionals i més de 1.100 usuaris, sobretot gent amb dependència. En una breu intervenció, el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés (PSC) ha explicat les novetats del nou contracte, que serà bianual amb dos anys més prorrogables. El contracte té un increment del 15 per cent, bàsicament a causa de la pujada salarial que marca el conveni sectorial. També altres millores com la potenciació d’un servei de proximitat, anomenat SAD a prop, i de control del contracte, que passarà a ser mensual i no semestral. Així s’incorporen nous perfils professionals a la gestió del servei. Com és habitual, el punt ha sortit endavant amb els vots favorables de Junts per Sabadell, qui ha destacat les trobades i explicacions rebudes pels tècnics municipals i el regidor del ram.

Escepticisme opositor: no millora res

Esquerra va tenir durant el quadrienni 2015-2019 la regidoria d’Acció Social. El seu portaveu, que va ser regidor d’Acció Social el passat mandat, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que l’única novetat incorporada pel PSC en quatre anys ha estat una prova pilot que “no va a l’arrel del problema perquè no hi ha ambició”. “És decebedor”, ha resumit. La Crida ha definit el nou contracte com d’una pròrroga “forçosa” induïda per l’empresa, que va renunciar a un any més de contracte perquè no podia assumir l’increment salarial que preveu el conveni. “Ara, oh sorpresa, veiem que la mateixa empresa tindrà el servei i que l’Ajuntament assumeix l’increment salarial”, ha assegurat la portaveu, Nani Valero, qui ha assegurat que “la base del servei és la força del treball i l’empresa només hi inverteix la meitat dels ingressos”. La Crida insisteix en la gestió directa, ja que “d’entrada ja ens estalviaríem el 21 per cent de l’IVA”. Avançant-se a les crítiques, ha argumentat que el quatripartit no va poder internalitzar el servei perquè van haver d’afrontar altres reptes i “posar en marxa la ciutat”.

El portaveu d’ERC, regidor d’Acció Social entre 2015 i 2019, Gabriel Fernàndez. Autor: David Chao.

Segons Ciutadans, el contracte no millora l’anterior, aprovat l’any 2018 i prorrogat l’any passat. Tampoc apunta novetats després de la pandèmia de la Covid-19. El portaveu de Cs, Adrián Hernández, sosté que l’increment del 14 per cent del servei respon només a l’aprovació del nou conveni col·lectiu. “No hi ha més novetats i no hi ha cap millora d’atenció a l’usuari”, ha sostingut, titllant el nou contracte de “decebedor”.

Cortés ha defensat que “la crisi de la Covid en el sector de les cures no ens permet fer canvis gaire més agosarats” que els ara aprovats, almenys si la Generalitat no aprova un contracte programa amb més finançament. El nou contracte s’ha aprovat amb els vots favorables del PSC, Junts i Marta Morell, abstencions d’ERC i la Crida i el vot contrari de la Crida.

Més informació:

Foto portada: el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés. Autor: David Chao.

Comments are closed.