El tinent d'alcaldessa Pol Gibert, l'alcaldessa Marta Farrés i la segona tinenta d'alcaldessa, Marta Morell. Autor: J.d.A.

Farrés aprova els seus quarts pressupostos, de nou amb Junts i Morell

Sense sorpreses, l’Ajuntament ha aprovat el pressupost municipal pel 2023, que puja un 5 per cent en relació a l’any anterior, tot i que té menys marge d’actuació a causa de la congelació d’impostos, l’increment dels preus de l’energia, la caiguda d’ingressos de l’impost de la plusvàlua i la revalorització dels salaris dels 1.500 treballadors municipals. Els comptes han sortit endavant en una sessió extraordinària del ple amb els vots favorables del govern (PSC i Marta Morell) i el suport dels tres regidors de Junts per Sabadell. L’oposició (ERC, Crida i Cs) resta credibilitat als comptes.

La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González (PSC), ha presentat les principals línies del pressupost, que s’enfila fins els 266 milions, un 5,3 per cent més que l’any anterior. Però “haurem de fer més amb menys”, diu González, ja que pugen els ingressos extraordinaris (i gràcies, perquè salven els comptes) però s’incrementen més encara les factures en llum i gas, les despeses en personal i hi ha set milions menys per la plusvàlua mentre que s’han congelat els impostos municipals. De fet, si el pressupost puja en 13,4 milions, les despeses ordinàries ho fan 17 milions, dels 209 als 226 milions.

——-PUBLICITAT——-

——-PUBLICITAT——-

Són els quarts pressupostos aprovats pel govern de Marta Farrés, malgrat no tenir majoria absoluta, la pandèmia del 2020 i la crisi inflacionista del 2022. Així ho ha destacat el primer tinent d’alcaldessa i portaveu socialista, Pol Gibert: “alguns pensaven que el govern seria feble i són els nostres quarts pressupostos; no tothom ho pot dir”. Coça als hereus del quatripartit, que malfien del compromís ambiental socialista: “en aquests quatre anys s’han pacificat més carrers, s’ha canviat la flota municipal per vehicles elèctrics i s’han plantat més arbres que mai. Això no compta per vostès? Mai reconeixen res?”.

La tinenta d’alcaldessa Marta Morell ha destacat el “punt d’entesa” que s’ha sabut trobat des de finals de l’any 2019. Morell ha agraït a Junts la col·laboració en una extensa presentació de les accions previstes en les seves àrees (Benestar Animal, Feminismes, Participació, Memòria…). Quelcom similar ha fet Lluis Matas, qui ha destacat que “sense Junts no hi hauria hagut pressupostos” i ha assegurat que s’estan complint “tots” els compromisos del Programa Gran Via-Ripoll i de Projecció de la Ciutat i Turisme. “Venim de temps foscos. Nosaltres hem optat per aportar i donar una marxa més a Sabadell”. “Qualsevol opció de futur passarà pel Sabadell del sí de Junts per Sabadell”, ha resumit.

La regidora d'ERC Èlia Soriano, al ple de pressupostos. Autor: J.d.A.
La regidora d’ERC Èlia Soriano, al ple de pressupostos. Autor: J.d.A.

El principal partit de l’oposició, ERC, ha reconegut la dificultat de fer la previsió en el context actual, tot parlant de “pressupost de guerra”, ha assegurat Èlia Soriano. La inflació dificulta les coses, també el preu de l’energia. No obstant, no veuen cap full de ruta, cap horitzó. “En quatre anys només hem estalviat en enllumenat; en res més”, ha dit. Sobre les inversions del 2023, les mateixes que no s’han pogut fer fins ara: “el dia de la marmota”. “Però, què diem del Sabadell del futur? Poca cosa”. Sis anys per fer habitatge públic. Soriano ha revelat una dada, en tota una coça a Junts per Sabadell: la fira japonesa Sakura Matsuri es va tancar amb pèrdues de 60.000 euros. Matas s’hi ha tornat ràpid: “l’operació més ruïnosa va ser seva; comprar l’Artextil per 3 milions quan sis mesos abans es venia per 600.000 euros”.

Pressupostos no realistes, diu l’oposició

Tant la Crida com Ciutadans han restat credibilitat als comptes. Com si s’haguessin presentat per inèrcia. “Previsions en precari en un context inestable”, ha dit la regidora Anna Lara, qui ha recordat el baix compliment de les inversions (mai supera el 30 per cent de les previstes, en alguns exercicis no arriba al 20 per cent). “Bona part de les inversions venen per subvenció i les posen en risc si invertim a un ritme tan baix [ja que sovint va vinculada a un calendari]”, insisteix.

La regidora de la Crida Anna Lara, al ple. Autor: J.d.A.
La regidora de la Crida Anna Lara, al ple. Autor: J.d.A.

José Luis Fernández, regidor de Ciutadans, ha parlat de pressupostos “clandestins”. “És el primer cop que ho veig”, ha insistit. “Aguantar fins al maig i després ja els adaptaran. Sobreestimen els ingressos i menysvaloren les despeses”. Fernández acusa l’executiu de “no fer els deures en residus i ara haver de pagar sobrecostos”. En resum: “han quadrat els números a cops de martell i tot plegat és un castell de cartes amb un simple objectiu: aguantar fins al maig de 2023”.

Resultat final: 14 a favor, 12 en contra (ERC només ha presentat sis regidors al ple, per compromisos professionals de l’edil Pere Farrés).

Foto portada: el tinent d’alcaldessa Pol Gibert, l’alcaldessa Marta Farrés i la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell. Autor: J.d.A.

Comments are closed.