Llum verda a ampliar la concessió de l’enllumenat per canviar el 60 per cent de les llumeneres

Llum verda a allargar cinc anys el contracte de l’enllumenat públic a Aluvisa i Fomento de Construcciones y Contratas, amb els vots favorables del govern (PSC i Podem) més Ciutadans i Junts per Sabadell. Recels a Esquerra Republicana i la Crida per perllongar sense concurs un contracte a una empresa externa per canviar les llumeneres per llums LED que permetran un estalvi econòmic. 

La inversió total per canviar el 60 per cent de les llumeneres en sis mesos serà de 8,17 milions d’euros, que pagarà l’Ajuntament a partir dels estalvis econòmics que generarà la tecnologia LED. L’operació ve de l’inici del contracte, l’any 2013, que havia de canviar les llumeneres durant 10 anys, fins el 2023. Però les inversions es van aturar l’any 2015, sense motiu explícit, i no s’han completat.

Recuperar el pla permetrà, segons els càlculs de l’executiu municipal, estalviar 775.000 euros en consums i més de 1.600 tones de diòxid de carboni. L’Ajuntament pagarà la mateixa quantitat que ara, uns tres milions d’euros anuals, a la UTE entre Aluvisa i FCC. Però per amortitzar les inversions que no s’han fet la Unió Temporal d’Empreses allargarà el contracte cinc anys, fins el 2028. El canvi de terminis ha obtingut la llum verda del ple. Els partits de govern, PSC i Podem, han votat a favor, i també Ciutadans i Junts per Sabadell.

Recels a ERC i la Crida

Esquerra Republicana s’ha abstingut al canvi de contracte. El regidor republicà Raúl García Barroso ha lamentat que es prorrogui el contracte sense anar de nou a concurs. “Si fos una empresa del sector que no sigui Aluvisa ni FCC no estaria gens content. Aquesta no és la millor fórmula”, ha assegurat.

La Crida ha votat en contra perquè, malgrat estar a favor de l’estalvi energètic, consideren que caldria convocar un nou concurs i perquè el consistori no té eines suficients per fiscalitzar el contracte. Així ho ha explicitat el regidor Lluis Perarnau, que va ser regidor de Serveis Municipals entre 2017 i 2019. Considera que l’Ajuntament no només finançarà les inversions sinó també augmentarà els beneficis de la UTE que presta la concessió. Perarnau s’ha mostrat radicalment contrari a la “pròrroga sense concurs” sense cap tipus de competència, tenint en compte que l’Ajuntament no té prou eines per “fiscalitzar” l’empresa.

Rodríguez (PSC): “hem perdut un temps valuós”

El regidor de Ciutadans José Luis Fernández ha recordat que durant quatre anys cap membre del govern anterior (amb ERC i la Crida) no s’havia queixat del contracte però tampoc havien posat en marxa el canvi de llumeneres. Crítiques a les que s’ha sumat el tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez: “podrien haver-se posat abans a estalviar energia. Hem perdut un temps valuós per lluitar contra el canvi climàtic: 1.638 tones de CO2 a l’any que podríem haver activat fa alguns anys”.

Queda pendent el canvi del 70 per cent de les llumeneres. En els propers sis mesos, segons va presentar l’alcaldessa aquest dilluns, es canviarà la gran majoria, quedant pendent el 10 per cent del total, unes 3.000 sobre 30.000.

Més informació: 

Sabadell renovarà el 60 per cent de les luminàries en sis mesos

Foto portada: llums LED a la Gran Via.

Comments are closed.