Foto portada: la sala de plens, durant el ple municipal d'octubre de 2021. Autor: J.d.A.

L’Ajuntament demanarà a la FMC que es personi com acusació al cas Mercuri

Camí dels nou anys després de l’esclat del cas Mercuri, l’escàndol judicial encara va rodolant pel ple municipal de tant en tant. En aquest cas, a través d’una moció de la Crida per Sabadell. L’Ajuntament demanarà a la Federació de Municipis, de la que n’és membre, que es personi com acusació particular a la peça 25 del cas, que investiga una part minúscula de la gestió que va fer del club municipalista qui en va ser el seu president durant prop d’una dècada, Manuel Bustos.

De tot el macrocas Mercuri, la peça 25 és la que més anades i vingudes ha fet pels tribunals. Una infinitat de peces separades (25, 25bis, 25bisA…), arxivaments parcials, reobertures, recursos i tot tipus d’entrebancs procedimentals. Tot un laberint judicial difícil de seguir al detall. Però a grans trets és la investigació que va permetre aflorar a l’opinió pública les despeses personals de Bustos i el seu equip carregades a comptes de la FMC, la compra de rellotges, el pagament de dietes, els àpats a restaurants duplicats, la col·locació de personal afí, els encàrrecs a dit o les subvencions sospitos. En un moment donat, l’any 2014, mig centenar d’alcaldes catalans de gairebé tots els colors polítics (del PP a ICV passant per CiU, PSC i ERC) van ser investigats en el cas per les retribucions que rebien a la federació presidida per Bustos. Allò va acabar del tot amb la carrera política de Bustos, llavors un mer regidor sense cartera a Sabadell però diputat provincial, d’on cobrava. Forçat pel seu partit i les circumstàncies, Bustos va acabar dimitint i abandonant la política l’estiu de 2014.

Poc després el cas es va tancar amb gran polèmica ja que els tribunals van dir que era una entitat privada que quedava al marge de la gestió pública. És a dir, que la Federació de Municipis de Catalunya estava més a prop de ser quelcom similar al Club de la Pipa que a una administració. Si no era una administració pública, no podia haver-hi malversació de fons públics. I això sent finançada als 95 per cent per diners públics. Després, al llarg dels anys, han quedat petites derivades obertes camí del judici, que s’han anat tancant, reobrint i perfilant. La darrera novetat va ser al juliol: l’Audiència de Barcelona va reobrir la peça per una subvenció presumptament irregular (més info: ‘L’Audiència ordena seguint investigant la gestió de Bustos a la FMC per malversació‘)

Aprofitant aquesta escletxa, la Crida ha volgut que l’Ajuntament demani a la Federació de Municipis que es personi com acusació particular, és a dir, com a part directament afectada al cas. Així la FMC (sostinguda en un 90 i molt per cent per quotes dels ajuntaments membres, com el de Sabadell) tindria accés a tota la documentació, podria aportar i demanar proves i tenir presència activa al judici.

L’Ajuntament demanarà a la FMC que es personi, i l’entitat municipalista decidirà si ho fa o no. De fet, porten nou anys sense fer-ho. En tot cas, la proposta al ple de Sabadell ha sortit endavant. Han votat a favor ERC, la Crida, Ciutadans i Marta Morell. El PSC s’ha abstingut, com també Junts per Sabadell. Pol Gibert, del PSC, defensa que la FMC faci el que cregui convenient. El portaveu de Junts, Lluis Matas, ha demanat “passar pàgina i mirar al futur”.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: la sala de plens, durant el ple municipal d’octubre de 2021. Autor: J.d.A.

Comments are closed.