Montse González, al ple de pressupostos. Autor: David B.

El ple aprova una pujada dels impostos municipals del 3,7% per l’any 2022

  • PSC, Junts i Morell aproven de forma inicial la proposta d’ordenances fiscals de l’executiu municipal.
  • L’increment de preus serà inferior a la inflació, argumenta el PSC. Fernàndez (ERC) parla de “sablazo socialista”.

El govern municipal (PSC i Marta Morell) ha aprovat conjuntament amb Junts per Sabadell l’increment fiscal del 3,7 per cent de cara a l’any vinent. L’increment del cost de la vida i la caiguda d’ingressos per la pandèmia no deixa gaire més marge, ha assegurat la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González. L’oposició ho considera desproporcionat i desigual. Les ordenances s’han aprovat de forma provisional. Ara s’obrirà un període d’al·legacions fins l’aprovació definitiva, que serà abans que acabi l’any.

El govern municipal ha basat la seva argumentació per pujar els impostos i taxes en diversos punts. En primer lloc, perquè la pressió fiscal a Sabadell és més baixa que a la resta de municipis propers o de població similar. Un fet que han constatat tant la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González, com el portaveu socialista, Pol Gibert. “Si no fem res, perdem oportunitats i capacitat d’actuació”, ha convingut Gibert.

González ha contextualitzat l’increment en la pujada de l’IPC, superior al 4 per centre interanual. Cal tenir en compte l’increment del preu de l’energia i també del sou dels funcionaris, del 2 per cent l’any vinent. A més, els ingressos han caigut per la crisi del coronavirus un 8,1 per cent, malgrat que les transferències que venen d’altres administracions s’incrementarà. “La pandèmia ha colpejat fortament les finances municipals”, ha assegurat González, qui destaca que les ordenances pujaran menys que l’IPC. D’altra banda, González ha posat xifres sobre la taula:

En un altre ordre de coses, no totes les taxes pujaran un 3,7 per cent, malgrat que sí ho faran les principals (IBI, taxa de residus, impost de circulació i IAE per les empreses. Es congelen les taxes de llicència d’activitats. La taxa de terrasses seguirà amb una bonificació del 75 per cent durant la temporada d’hivern.

La tinenta d’alcaldessa ha concretat l’increment del rebut: de mitjana a l’IBI passarà a costar 13 euros a l’any més. En residus es passarà de mitjana de 72 a 75 euros anuals. A nivell d’empreses i IAE, un centenar d’euros a l’any. “Cap empresa deixarà de venir a Sabadell, o es veurà obligada a tancar, per aquests 100 euros”, ha indicat González. “Un impacte ínfim sobre les empreses”, ha reblat després. “I l’impacte mitjà sobre el ciutadà no arribarà a un cafè al mes”, ha afegit.

Encara des del govern, la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, ha defensat l’increment en el context del mandat. S’hauran pujat els impostos un 5,7 per cent entre 2019 i 2023, donant per feta una congelació de cara al 2023. Morell recorda que la inflació s’ha “disparat” un 4 per cent, cosa que impacta a les butxaques dels veïns però també a les finances dels consistoris. “Si aquest any no actualitzem ordenances correríem el risc que l’actualització del 2020 fos l’única del mandat. Si això passés la situació que hauria d’encarar el proper govern seria molt complicada i obligaria a una gran pujada”, ha assegurat. Ha defensat l’increment del 3,7 per cent, “moderat” com de “responsable” tenint en compte que “no som un municipi amb una gran pressió fiscal”.

Junts vota a favor per “responsabilitat”

La proposta ha tingut la complicitat de Junts per Sabadell, principal soci de mandat del govern de Marta Farrés. El seu portaveu, Lluis Matas, ha demanat tres mesures, que ha acordat amb el govern. En primer lloc, congelar la taxa de terrasses ni els impostos a autònoms o emprenedors. En segon lloc que l’any 2023 es congelin les taxes. I en tercer lloc una reforma integral de la taxa de residus per premiar qui separa els residus i cobrar més qui no ho fa. “Han pujat energies, la cistella de la compra. Algú creu que l’Ajuntament pot seguir amb els mateixos ingressos per tenir més despeses? No siguem ingenus. L’actual situació obliga a aquesta pujada”, ha defensat. “L’import de l’IBI és un 38 per cent superior a Terrassa o a Badalona del 57 per cent més que a Sabadell per una casa de les mateixes característiques”, ha exposat.

ERC, Crida i Cs, crítics

La regidora d’ERC Èlia Soriano assegura que les ordenances s’han fet com la Festa Major: sense cap flexibilitat. “Es van fer un dia i són les que es porten a aprovació”, ha dit sense cap adequació als canvis més recents. “S’estan rebent ingressos d’altres administracions i es rebran més: hi havia un paraigües per no fer recaure-ho tot en la ciutadania via impostos”. Els ajuntaments rebran un 13 per cent més de transferències de l’estat, s’han posposat la congelació de les regles fiscals i la Comissió Europea obre la porta a fer-ho l’any 2023. Les transferències dels governs superiors augmentaran, com a mínim a nivells de 2019. “No hi ha voluntat de llegir el context econòmic ni social ni d’escoltar les entitats de la ciutat”, creu Soriano recordant que totes les entitats econòmiques sabadellenques agrupades al CIESC s’han posicionat contra l’increment fiscal del 3,7 per cent.

Els republicans han fet números i calculen que l’Ajuntament recaptarà 4 milions més a càrrec d’aquest increment fiscal. “Demanarem que es gastin en ajuts directes”, ha dit. En segon torn, el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha assegurat que l’increment fiscal no va en la línia de la recuperació i ha parlat de “sablazo socialista”, fent responsable Marta Morell i Junts per Sabadell de la pujada.

“Senyora Morell, va entrar com a Podem, no en sortirà com a Podem i ha fet que pugui un 6 per cent els impostos en tres anys i un 2 per cent l’aigua. Senyor Matas, els votants de Junts no sabien que els seus vots servirien per pujar els impostos sobre les seves butxaques, per governar amb el PSC a Sabadell, el Consell Comarcal o la Diputació”, ha etzibat.

La Crida per Sabadell s’ha abstingut. Denuncien que la pujada d’impostos és lineal, sense aprofundir en la tarifació social. “Pugen un 3,7 per cent per tot i per tothom. Som partidaris de buscar rebaixar a qui més ho necessita. La tarifació és clau perquè l’Ajuntament te un paper en el repartiment de la riquesa”, ha dit la regidora Anna Lara. Crítiques a la suspensió del pla de pagament personalitzat impulsat per l’anterior govern. Els impostos els gestionarà a partir del gener la Diputació i no preveu aquest pla de pagament. Només l’utilitza el 3 per cent, ha reblat González (PSC). La Crida ha anunciat al·legacions i demana treballar una ordenança específica sobre energia.

Des de Ciutadans, José Luis Fernández, veu incoherències clares. “Tot, absolutament, tot ho pugen un 3,7 per cent mentre que l’única mesura per ajudar el teixit productiu és congelar la taxa de llicències. Amb una inflació subjacent del 1 per cent ens pugen 3,7 vegades aquesta quantitat. I per la porta del darrera es carreguen el pla de pagament personalitzat, eliminen el pagament per telèfon i limiten la bonificació de l’IAE al 50 per cent per empreses amb pla de transport. “Ens pugen els impostos ara un 4 per cent per no pujar-los l’any vinent”, ha finalitzat.

El punt s’ha aprovat amb 14 vots a favor, 3 abstencions si 8 en contra (ERC i Cs). Les regidores d’ERC Glòria Llobet i de Ciutadans Laura Casado no han pogut assistir al ple. Ara s’obre un període d’al·legacions per anar a aprovar les ordenances abans que acabi l’any de forma definitiva.

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats