Simulació de les instal·lacions de Celestia, a Sant Pau de Riu-sec. Autor: cedida.

Fàbrica de nanosatèl·lits: el Consorci de la Zona Franca compra el solar per fer-la a Sabadell

  • El Consorci de la Zona Franca paga a l’Ajuntament 2,6 milions per 10.000 metres a Sant Pau de Riu-sec. El projecte el lidera l’empresa Celestia.
  • L’Ajuntament ho veu com el tret de sortida del hub aeronàutic i espera una inversió de 100 milions i 350 llocs de feina.

El ple ha donat llum verda aquest dilluns a l’operació anunciada ja fa un any per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. L’Ajuntament ha venut un solar de 10.000 metres quadrats a Sant Pau de Riu-sec al Consorci de la Zona Franca de Barcelona. El preu? 2,6 milions d’euros. Per fer què? El consorci habilitarà construirà una nau i la llogarà a Celestia, l’única empresa europea especialitzada en dissenyar, fabricar, vendre i enlairar nanosatèl·lits a l’espai des d’avions. És el primer fruit de l’anomenat Hub Aeronàutic de Sabadell.

L’anunci es va fer al febrer de l’any passat però la venda no s’ha materialitzat fins ara. Ha passat pel ple de gener. El Consorci de la Zona Franca desemborsa 2,63 milions d’euros més IVA a l’ajuntament de Sabadell per comprar un solar de 10.000 metres quadrats. Després el consorci construirà la nau, que posarà a disposició via lloguer de Celestia Aerospace.

Aquesta empresa té un projecte en el que assegura que invertirà 100 milions d’euros per posar en marxa el centre de producció de nanosatèl·lits. D’entrada hi treballaran 40 científics, enginyers, tècnics i pilots. En cinc anys, si es compleix el pla d’expansió, hi haurà fins a 350 persones treballant-hi. La capacitat de producció final serà de fins a 100 nanosatèl·lits a l’any, que seran llençats a l’espai des de l’aeroport de Lleida. “L’operació ens situa en el mapa europeu i mundial, crearà llocs de treball i donem sortida a espais municipals que estaven agafant herbes. És una gran operació”, ha defensat el tinent d’alcaldessa Eloi Cortés (PSC).

Disparitat d’opinions a l’oposició

Tots els partits de l’oposició s’han mostrat a favor de vincular les empreses de valor afegit a Sant Pau de Riu-sec, però amb matisos. ERC creu que l’operació no està del tot lligada i que el Consorci de la Zona Franca podrà buscar un altre inversor si Celestia no se n’acaba sortint, perdent l’Ajuntament marge de maniobra. Crítiques a parts igual de la Crida i Sabadell En Comú Podem per la pèrdua de patrimoni municipal.

“Tenir sòl públic costa molt i no s’hauria de deixar perdre. Podríem tenir un lloguer, una concessió o altres fórmules que no passin per la venda”, ha assegurat la regidora anticapitalista Aurora Murillo, anunciant el seu vot en contra. “L’Ajuntament hauria de blindar el poc sòl industrial i mantenir la titularitat de la parcel·la”, ha assegurat el portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena.

En canvi, l’operació ha tingut l’entusiasta suport de Vox. El regidor César Gil ha qualificat “d’apropiada i intel·ligent” l’operació. “Es crea riquesa i feina: així s’atrauen les empreses d’un alt valor afegit”. “És un bon pas però encara falta molt per fer realitat el hub“, ha apuntat més escèptica la popular Cuca Santos.

Foto portada: el tinent d'alcaldessa Eloi Cortés. Autor: David Jiménez.
El tinent d’alcaldessa Eloi Cortés. Autor: David Jiménez.

En resposta a l’oposició, Cortés ha matisat que el solar no es ven a un privat sinó a un consorci administratiu com el de la Zona Franca. De fet és un organisme públic format per l’Estat i l’ajuntament de Barcelona fa un segle. Davant les crítiques, Cortés ha revelat que tant ERC com l’espai dels comuns van votar a favor de l’operació als òrgans de govern del Consorci de la Zona Franca.

El punt ha comptat amb el vot favorable del PSC, Junts, Vox i PP (19 vots); l’abstenció dels tres edils d’ERC i el vot contrari dels cinc de la Crida i Sabadell En Comú Podem.

On aniran els diners?

Segons ha assegurat el tinent d’alcaldessa Eloi Cortés a la premsa, els 2,6 milions s’han de destinar a habitatge o patrimoni.

Hub Aeronàutic

El portaveu del govern local, Eloi Cortés (PSC), ha assegurat que la transacció és el primer pas del Hub Aeronàutic, impulsat per l’Ajuntament, AENA, el Consorci de la Zona Franca i la Universitat Politècnica de Catalunya.

Informació relacionada:

Foto portada: simulació de les instal·lacions de Celestia, a Sant Pau de Riu-sec. Autor: cedida.

One Comment

  1. Pingback: Fàbrica de nanosatèl·lits:...