Recels entre l’oposició pel xec comerç, que només es podrà fer servir durant un mes

Concrecions, no gaires, sobre el xec comerç. Una de les iniciatives municipals per donar un cop de mà tant al comerç local com a les famílies en el context de la crisi causada pel coronavirus. L’Ajuntament destinarà 1,6 milions d’euros per dotar cada llar de la ciutat amb 20 euros per gastar almenys 20 euros més en els comerços participants. L’oposició no acaba de veure clar el sistema: es va tard i malament, venen a dir. I després d’un any es farà córrer molt els ciutadans i els comerços.

El ple ha aprovat les bases que regularan les subvencions als comerços i restaurants. El xec es podrà gastar entre el 4 d’octubre i el 6 de novembre en els comerços participants, que no podran ser tots ja que dependrà del seu nombre de treballadors, volum de facturació i tamany. Per aclarir també quins productes es podran comprar. Tot plegat no acaba de convèncer Junts per Sabadell, que no veu clara la limitació. Tot i així han votat a favor malgrat que té molts “dubtes”, en paraules del seu portaveu municipal, Lluis Matas. “Però l’objectiu és ajudar el petit comerç i això és bo”, afegeix.

Més punyents han estat Èlia Soriano, d’Esquerra, Anna Lara, de la Crida, i Adrián Hernández, de Ciutadans. Cap dels tres grups, que s’han abstingut, vaticina gaires bons resultats, més tenint en compte que Sant Cugat, primer municipi que va posar en marxa el xec comerç, no va superar el 50 per cent dels fons reservats per a l’acció.

“Han trigat un any en implantar una mesura anunciada l’octubre de 2020 i no ens agrada com ho plantegen. 20 euros per família. És igual si està formada per un sol membre o per sis. És igual si cobren 10.000 euros que si cobren 100.000 euros. I han de gastar el xec en un mes. Per haver-ho preparat des d’octubre de l’any passat, és molt deficient”, ha assegurat el portaveu de Cs, Adrián Hernández.

Anna Lara, de la Crida, avisa que “anem molt tard i tot apunta a una gestió molt complexa”. Tot i així, la logística no està prou clara: no se sap a través de quina plataforma es gestionarà el sistema. Soriano, d’Esquerra, avisa que “han fet tanta publicitat de la mesura que ara ja és una decepció” mentre que encara no se sap ni com funcionarà la plataforma ni com s’haurà d’utilitzar.

Davant la pluja de crítiques, la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmica, Montse González (PSC), ha lamentat que “es posin la vena ja abans de saber com funcionarà tot”, garantint que “s’explicarà amb claredat”, que el període de temps és curt per tenir una “injecció ràpida” de diners al comerç local i que les associacions de comerciants han donat el seu vistiplau al procés. S’ha trigat tant en fer-se realitat perquè fins l’abril no es van poder iniciar els tràmits. El xec comerç es finança amb els diners que van sobrar del pressupost anterior (els anomenats romanents de tresoreria).

“Avui ens trobem que hem d’aprovar les bases al ple però encara no ens expliquen gaire com funcionarà tot plegat. Era el moment”, lamenta Lara, de la Crida. Hernández, de Cs, ha assegurat que “fa la sensació que posen una espelma perquè no es consumeixin els fons” i es pregunta perquè 83.000 famílies s’han de gastar el xec en un període de temps tan breu. “Si és una ajuda al comerç, no se l’ajudaria més facilitant que es gasti en per exemple tres mesos i no en quatre setmanes? Espero que els surti el millor possible però tenim molt dubtes”.

L’Ajuntament ha aprovat el punt, que reserva 1,6 milions del pressupost municipal de 2021 a l’acció. Vots a favor del PSC, Junts i Podem; abstenció d’Esquerra, Crida i Ciutadans. Durant la pandèmia, sobretot ERC i Ciutadans havien fet èmfasi en donar ajudes directes als sectors més afectats.

Foto portada: la Rambla, durant el desconfinament. Autor: David B.