Foto portada: el riu Ripoll, en una imatge d'arxiu. Autor: ACN.

L’Ajuntament amplia els usos del Ripoll per atraure empreses de “baix impacte ambiental”

El ple municipal ha aprovat en fase inicial un canvi del Pla General per flexibilitzar els usos del Parc Fluvial del riu Ripoll. Afecta a l’11 per cent de les seves hectàrees al llarg dels seus set quilòmetres. L’objectiu és atraure empreses de baix impacte ambiental per reposicionar el Ripoll com un àmbit de creació de feina compatible amb la natura. El govern municipal i Junts han donat llum verda al projecte, que ara passarà a exposició pública per rebre al·legacions abans d’aprovar-se de forma definitiva. L’oposició té dubtes sobre la convivència entre les noves empreses i la natura.

El nou tinent d’alcalde d’Urbanisme, Adrián Hernández, ha definit el canvi com “d’estratègic”. El canvi en el Pla General afecta l’11 per cent de l’àmbit Ripoll, “desordenat i amb una ocupació només del 50 per cent”. Hernández ha assegurat que cal ser “més eficient” amb el sòl industrial perquè Sabadell no en va sobrat.

El nou tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Adrián Hernández. Autor: J.d.A.

Segons Hernández, s’ha introduït el criteri de sostenibilitat perquè “el Ripoll no és un polígon més, no és Can Roqueta sinó un pulmó verd”. Es simplifiquen les normatives i s’autoritzen nous usos per facilitar que s’instal·li activitat “compatible” i de “baix impacte ambiental”. Amb dues condicions. “Primer caldrà un estudi de mobilitat i segon millorar la integració en l’entorn”. D’altra banda, es volen millorar els accessos al riu, potenciar els usos esportius i també a nivell cultural.

“Què fem amb el patrimoni històric que tenim abandonat? Cal ser més flexibles per tenir nous usos i gaudir d’aquest patrimoni”, ha insistit Hernández.

Segons el document portat al ple, els nous usos que s’autoritzen en aquest 11 per cent de l’àmbit Ripoll són els següents: educatiu, cultural, educatiu, sanitari-assistencial (sense allotjament), recreatiu d’oci, i magatzem no logístic, a més de terciaris. És a dir, es podrien obrir centres formatius, de restauració, gimnasos i altres equipaments esportius o de restauració. L’oci nocturn en queda forma, també la logística.

Junts, a favor

El portaveu de Junts, Lluis Matas, s’ha felicitat pel projecte perquè respon a la necessitat d’apostar per la indústria, la creació de feina i la innovació, respectant el medi ambient. Matas ha reivindicat que l’operació ve del mandat anterior i en la línia dels seus plantejaments habituals.

Dubtes entre l’oposició d’esquerres

El regidor d’ERC Santi Valls ha criticat l’aprovació del punt a mitjans de juliol perquè dificulta presentar al·legacions. Té dubtes sobre incorporar empreses a la llera del riu.

“Més aviat ens calen espais que representin l’acció contra el canvi climàtic i no en tenim cap altre de millor”, ha insistit. Espera que els usos es defineixin molt bé per protegir els espais més “fràgils”. “Hem de treure el màxim de ciment possible i prioritzar el verd al parc fluvial”.

Valls, i també el portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, han deixat caure que potser caldria reduir metres quadrats d’indústria al Ripoll aprofitant que l’ocupació del sector és del 50 per cent i no anar a buscar una major ocupació.

Anna Lara, des de la Crida, també té “dubtes”. “Qualsevol activitat en aquesta zona té més risc ambiental”. El canvi d’usos genera més dubtes, pel que fa a la “mobilitat”. Mena ha demanat donar “carpetada” per sempre al Surfcity: “així serà més fàcil arribar a acords amb vostès sobre el riu”. No veu gens clars els “usos terciaris” que proposa el govern municipal.

Vox i PP, abstenció

Vox s’ha abstingut perquè “està bé per Sabadell i per tant per Espanya recuperar la indústria”, ha dit el regidor César Gil. La regidora del PP, Cuca Santos, s’ha abstingut perquè cal afinar millor la mobilitat.

16 vots de 26 a favor

El punt ha sortit a favor amb 16 vots favorables, 14 del PSC i els dos de Junts. Set abstencions (ERC, Vox, En Comú Podem i PP). Els tres regidors de la Crida han votat en contra. Ara hi haurà un període de consulta pública per presentar al·legacions, i el canvi tornarà de nou al ple per aprovar-se de forma definitiva.

Foto portada: el riu Ripoll, en una imatge d’arxiu. Autor: ACN.

Comments are closed.