Foto portada: captura de pantalla del ple extraordinari per delegar la gestió tributària a partir del 2022.

L’Ajuntament delega la gestió de tributs entre recels de l’oposició i els sindicats

Per primera vegada en els seus dos anys de camí el govern de Marta Farrés s’ha presentat al ple municipal amb una proposta, espinosa, que no només ha soblevat l’oposició habitual sinó també bona part de les seccions sindicals de l’Ajuntament, des de Comissions Obreres fins la COS. La delegació d’impostos a la Diputació no és vista amb bons ulls per la meitat del plenari ni pels representants dels treballadors públics. No obstant, el ple l’ha aprovada amb els vots del govern i de Junts, que sense Ciuró i ja amb Lluis Matas com a portaveu continua sent el soci imprescindible quan els seus vots més compten. A partir de l’1 de gener de 2022, la Diputació gestionarà bona part dels tributs de l’Ajuntament.

Després de 42 anys d’autonomia municipal, l’Ajuntament delegarà una de les seves competències fiscals. Ho farà de forma parcial, afegint-se a l’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. Un ens supramunicipal que ja gestiona tributs de prop de 300 municipis barcelonins des de 1988. En els darrers anys, a més, han guanyat volum. No fa gaires anys es va afegir Badalona, quart municipi en població de Catalunya. Des d’aquest 2021 gestionen els tributs del segon municipi en població, l’Hospitalet de Llobregat. I al 2022 ho farà Sabadell, el cinquè.

El motiu de tot plegat és l’accés al programa informàtic per gestionar els impostos i la manca de personal. Programari antiquat i gairebé fora de normativa el municipal, potent el provincial. A partir de la delegació d’alguns tributs, tots els tècnics tributaris treballaran amb aquesta plataforma, més preparada també per a l’administració electrònica. I un segon problema: manca de mans. La delegació comportarà afegir personal de la Diputació.

Sosté l’Ajuntament que ara serà més fàcil que no s’escapi el pagament d’impostos, per exemple, de multes i se simplificarà el pagament d’impostos. L’Ajuntament garanteix que la gestió de la Diputació serà igual a qualitat i comoditat. “Més personal, més tecnificat i millors eines tecnològiques”, en resum. La tinenta d’alcaldessa d’Impuls Administratiu, Montse González (PSC) ha defensat l’acord com una mostra de “cooperació” entre institucions públiques, tot recordant que més de 300 municipis barcelonins han delegat les competències. “No cedim la titularitat i el conveni té una durada de dos anys, que es podrà prorrogar o derogar d’aquí a dos anys”, ha insistit. En línia similar, la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell (Podem), parlant de pas “necessari” i delegació “temporal” que permetrà “redreçar a curt termini les mancances que ara tenim”. El govern ha convençut Junts per Sabadell. Lluis Matas, el nou portaveu, s’ho mira “en positiu” perquè “les alternatives [crear programa de bell nou o comprar la llicència d’un ja existent] ni eren ràpides ni eren econòmiques i a la vida no es pot tenir tot”.

Hi havia alternatives, diu l’oposició (ERC, la Crida, Ciutadans) però també els sindicats, com Comissions Obreres i la Coordinadora Obrera Sindical (COS). De fet, l’ajuntament de Terrassa n’explora una, que costarà 1,5 milions però ja tindran el sistema per utilitzar-lo molts anys. Segons ells, el govern Farrés ha preferit anar al més senzill: delegar en la Diputació la gestió i pagar-li un cànon anual i una comissió per servei. L’Ajuntament es treu la gestió de competències que tenia fins ara, es redueix el marge d’actuació i s’autolimita la minvada autonomia municipal. En altres paraules, el propi ajuntament es fa petit el seu marge d’actuació.

“Avui s’externalitza un servei municipal i s’allunya de la ciutat la presa de decisions”, ha resumit Anna Lara (Crida). Si el problema és la manca de personal i la plataforma tecnològica, es podrien posar solucions en aquest sentit sense delegar funcions en la Diputació. Lara calcula que els informes tècnics no estan prou acurats i que, per exemple, no s’hi inclou el que costarà el nou local que acollirà l’Oficina de Gestió Tributària a Sabadell.

“Vesteixen de decisió tècnica una decisió política presa fa uns mesos: condicionen el model de ciutat a llarg termini, no tenim cap indicador que ens mostri que delegar la gestió sigui millor, li encarreguem a un altre un servei que hauríem de prestar nosaltres i cedim personal a la Diputació, que podrà dir qui vol i qui no vol que treballi per ells. A més, revertir la delegació serà més que difícil”, ha dit la regidora republicana Èlia Soriano.

De forma similar, Ciutadans ha criticat que es busca “la solució còmoda” tancant la porta a buscar un “model propi” com Terrassa. “Molt parlar de sabadellenquisme però a l’hora de la veritat fem el mateix que la resta d’ajuntaments”, ha insistit el regidor José Luis Fernández. “L’Ajuntament renuncia en part a gestionar els seus ingressos i renuncia a fiscalitzar els seus ciutadans. Lamentem que teníem volum suficient per tenir un model propi”, ha insistit Fernández.

González: “volen crear confusió”

Les intervencions de l’oposició han irritat la tinenta d’alcaldessa Montse González, qui ha acusat Esquerra i la Crida de “crear confusió”, tirar de “demagògia” o “cinisme” i faltar escandalosament a la veritat. Segons González l’Ajuntament no perd autonomia perquè segueix sent titular del servei i té marge per fer política fiscal a través de les ordenances fiscals, s’ha limitat al màxim la delegació i el personal mantindrà totes les seves condicions. Per la seva part, i en el seu torn final, el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, ha anunciat que ERC farà marxa enrere a la delegació si tornen al govern municipal l’any 2023 “costi el que costi”. Creu que el missatge polític de l’actual govern és “nefast”.

14 vots a favor; 10 en contra

La delegació de la gestió tributària ha estat aprovada amb 14 vots a favor (PSC, Junts i Podem), 10 vots en contra (Esquerra i la Crida) i les tres abstencions de la Ciutadans. Durant la celebració del ple, sindicalistes de la COS s’han concentrat a les portes del ple contra la proposta de l’executiu presidit per Marta Farrés. CC.OO també s’ha manifestat en contra públicament.

Foto portada: captura de pantalla del ple extraordinari per delegar la gestió tributària a partir del 2022.