Foto portada: Artur Rodríguez, membre de L'Obrera, intervenint al ple. Autor: David B.

L’Ajuntament descarta anar més enllà de la mediació en el litigi de l’Obrera

Com al 2018, l’Obrera ha arribat de nou al ple. Però si llavors el govern quatripartit va aprovar una declaració de suport al centre social de l’avinguda de Barberà, ara les tornes han canviat i la moció s’ha desestimat. L’ocupació del local està arribant a la seva fi si no hi ha canvis d’última hora i es calcula que en els propers mesos, els nous propietaris, la constructora Nedax, podrien accedir posant fi al centre social obert l’any 2015. El govern municipal descarta emprendre accions legals, econòmiques o urbanístiques per mantenir l’Obrera a l’Eixample perquè “tindria un cost econòmic important o fregaria l’urbanisme a la carta”, segons el regidor Eloi Cortés.

La moció ha arribat al ple de la mà del Casal Can Capablanca i demanava una mostra de suport al Centre Social L’Obrera com la del 2018. Però el litigi judicial ha avançat. Especialment ara que Nedax, la constructora propietària del local, té coll avall el procés judicial. Els activistes de l’Obrera volien que l’Ajuntament insti Nedax a destinar l’ús de l’immoble a finalitats socials, culturals i esportives (les que es fan a l’Obrera, des de tallers de lectura a gimnàs popular). Volien que l’Ajuntament es mullés si calia per la via legal, mentre seguia en marxa una mediació que no ha donat fruits. Una desena d’associacions de veïns han donat suport a aquesta petició, entre elles les més properes a l’espai (Eixample, Espronceda o Campoamor).

Una “casa del poble”

Al ple els membres de l’Obrera Artur Rodríguez i Júlia Bernabéu han repassat la història del centre social i també les iniciatives allà engegades, des d’ateneu popular, a menjador per a persones sense sostre, gimnàs popular o presentacions de llibres i conferències. Una “casa del poble”, segons ha expressat Rodríguez.

Un cop passada la paraula als regidors, tot han estat bones paraules per la tasca de l’Obrera. No obstant, la proposta s’ha tombat. Per una qüestió d’ordre (els grups parlen de més petit a més grans) primer Junts però sobretot Ciutadans, han posat aigua al vi. Els taronges, a favor de la mediació municipal, han assegurat que per mantenir l’Obrera al mateix espai només hi havia dues sortides: expropiar el local al propietari afegint-hi el benefici industrial o bé canviar el planejament urbanístic ex profeso, cosa que els genera dubtes. “Potser cal buscar un lloc alternatiu”, ha obert la porta el portaveu taronja, Adrián Hernández, qui ja ha avançat que “alguns regidors que els votaran a favor la moció sabent que no és possible. Que no els enganyin”. Junts s’ha abstingut perquè L’Obrera hauria de prestar els seus serveis en un espai “més digne”.

En una línia similar, el grup municipal més nombrós del ple, el PSC. Cortés ha revelat que l’Ajuntament sí ha mediat i que la propietat va oferir un nou local a l’entitat per seguir prestant la seva tasca. “El que no farem serà expropiar per enriquir el propietari i tampoc prevaricarem fent urbanisme a la carta”, ha avisat. Els socialistes només veuen la via de la mediació.

ERC, Crida i Morell, a favor

Per part d’ERC, la regidora Francisca Maya ha defensat la continuïtat de l’Obrera en la línia del que marcava la moció. El regidor republicà Raúl García Barroso s’ha absentat de la votació perquè és l’advocat del centre social. La Crida ha votat a favor per defensar “l’espai comú” ja sigui per la via de l’expropiació o la negociació. Morell ha definit l’ocupació com a “social” i també ha votat a favor de la moció.

Finalment, la mocio ha estat desestimada. 13 vots en contra (PSC i Cs), tres abstencions (Junts) i 10 a favor (ERC, Crida i la no adscrita Morell).

Més informació: