L’Ajuntament es compromet a estar més a sobre del compliment del Reglament d’Usos Lingüístics

Les tres formacions independentistes han aconseguit aprovar la seva moció per complir la normativa en matèria d’usos lingüístics de l’Ajuntament, que creuen que s’està incomplint o almenys no es compleix amb prou diligència. La moció ha arribat al ple de la mà d’ERC, la Crida i Junts i ha comptat amb el vot favorable l’expodemita Marta Morell, ara regidora no adscrita, i del principal grup del plenari, el PSC.

Cal que el “català sigui la llengua per defecte, la llengua d’entrada”, ha assegurat Sever Salvador, en nom de les cinc entitats (Plataforma per la Llengua, Òmnium CulturalLlengua i República, l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República) que subscrivien la moció conjuntament amb les formacions independentistes.

Per part de la Crida, Nani Valero ha qualificat com de “deixadesa” l’actual situació a Sabadell pel que respecta al compliment del reglament d’usos lingüístics, que marca el català com a llengua preferent. El regidor Francesc Baró (Junts) creu que la llengua catalana ha de seguir sent la “llengua comuna” en un país on es parlen prop de 200 idiomes però està sent “minoritzada” i necessita de “polítiques actives de suport”. Per part d’Esquerra, el regidor Pere Farrés demana “posar fil a l’agulla a l’emergència lingüística també a la nostra ciutat” i emplaça a l’Ajuntament a guiar-se pel reglament aprovat l’any 2000. “Hi ha empreses concessionàries adreçant-se de forma preferent a la ciutadania en castellà i no van en la línia del que diu el reglament”, diu Farrés. Valero ha assegurat que el més habitual quan es truca a la Policia Municipal és ser contestat en castellà.

Amb 13 vots favorables d’entrada, els dels tres grups independentistes, la moció només necessitava un vot més per sortir endavant. N’ha aconseguit 11: el de Marta Morell i els 10 del PSC. En total, 24 de 27 vots possibles. Tant Morell com el PSC han defensat que el reglament s’està complint però volen palesar el seu compromís amb la promoció de la llengua catalana. “L’Ajuntament es comunica en català i ni ha canviat ni canviarà”, insisteix Morell, tot demanant una “aproximació amable” per fomentar l’ús del català. Per part del PSC, Eloi Cortés ha parlat d’un acord “ampli” més que no pas de consens i ha posat en valor les modificacions a les mocions perquè es parla de “refermar el compliment” i no pas d’incompliment del reglament, perquè ells consideren que s’està complint. Amb tots els canvis, s’han sumat a la majoria.

Cs: “volen tractar el castellà com una llengua estrangera”

Per part de Ciutadans, el portaveu del grup municipal, Adrián Hernández, es defineix “sorprès” per la moció i el seu contingut.

“Tots els mitjans de comunicació, públics i privats a Sabadell, són 100 per cent en català, com ho són les comunicacions de l’Ajuntament. Es viu amb normalitat el bilingüisme amb el recurs preferent de la llengua catalana. No existeix el problema que ens porten al ple”, insisteix.

Hernández considera “anecdòtics” els exemples que s’han portat al ple: que a La Bassa han dit “alguna cosa” en castellà quan “el 80 per cent de les vegades només en diu en català”. Els exemples són “irrisoris”. “El problema de la moció és que volen tractar com a estranger un idioma oficial com l’espanyol”, ha finalitzat.

Foto portada: cartell en català al centre cívic de Can Rull. Autor: J.d.A.

Comments are closed.