Foto portada: la Masia de Ca n'Oriac. Autor: cedida.

Llum verda al nou Pla de Protecció de Patrimoni

El llarguíssim camí per actualitzar el Pla Especial de Protecció de Patrimoni ha arribat a la seva fi a Sabadell aquest dimarts amb l’aprovació definitiva del document, pendent ara del vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. Es tracta de la nova ordenació dels elements catalogats, que ha de fet compatible la protecció dels elements protegits amb la capacitat de donar-li ús.

L’adequació del patrimoni no és gens fàcil. Elements amb protecció total com la masia de Ca n’Oriac o el molí Mornau. el molí paperer més gran del segle XVIII a Catalunya malviuen des de fa anys, pràcticament caient com ho va fer en part el Vapor Turull fa anys per un incendi. El mal estat del Teatre del Sol ha forçat el seu tancament, i tampoc facilita gaire la seva continuïtat. D’exemples així se’n poden trobar més. Sense anar més lluny, l’Ajuntament va adquirir l’any 2018 la nau Artextil i el complex fabril de la Sallarés Deu. Donar-li ús costarà almenys una dècada, a més d’una gran inversió. Però no trobar-li futur implica una degradació que aboca a la runa.

Foto portada: una de les naus de la fàbrica Sallarés Deu, aquest migdia. Autor: David B.
Una de les naus de la fàbrica Sallarés Deu, aquest migdia. Autor: David B.

El nou document té més de 800 elements protegits, incrementant-ne bastant el número respecte l’anterior. El Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, el PEPPAS (1989), tenia 161 elements protegits. El PEPPS (2011) en tenia més de 350. Ara és duplica. La línia del document és veure el patrimoni des d’un punt de vista global, és a dir, arquitectònic, arqueològic, mediambiental, i sociocultural i etnològic. I per altra banda, no només destacar elements individuals sinó també de territoris o zones.

Valero, de la Crida, considera que el document és un “bon pla”. La tramitació ha costat, des que el tinent d’alcalde Maties Serracant el va impulsar. “Cinc anys i mig”, ha dit. “El repte ara és determinar quina part del pressupost municipal es destina a protegir el patrimoni”, ha avisat Valero, qui ha mantingut que l’actual govern destina zero euros. “Només recordar que hem destinat fa poc temps quatre milions d’euros per rehabilitar l’Artextil”, ha reblat l’alcaldessa, Marta Farrés.

Cal Molins, el 13 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.
Cal Molins, aules de formació municipals, el 13 de juny de 2022. Autora: Lucía Marín.

“Ens és impossible mantenir més patrimoni”, lamenta el regidor de Cs José Luis Fernández. “La pregunta és: què farem de nou per aconseguir que els elements protegits no ens caiguin per la manca d’ús i el pas del temps?”, ha insistit. “Estem d’acord: no podem assumir més patrimoni” ha dit la regidora d’Urbanisme, Mar Molina (PSC) qui s’ha compromès a posar en marxar línies de suport a la rehabilitació. El soci del govern, Junts per Sabadell, torça el gest: “no s’acaba d’aterrar” en donar facilitats a la restauració d’elements protegits. Vol una “catifa vermella”. Tampoc en que els operadors privats tinguin més fàcil el manteniment o restauració d’elements catalogats que “ara és un autèntic via crucis“, ha palesat el portaveu de Junts, Lluis Matas.

El document s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups, excepte de Cs, qui s’ha abstingut.

Foto portada: la masia de Ca n’Oriac, en una imatge d’arxiu.