Farrés, Cortés i Gibert, al ple de pressupostos. Autor: Jordi M.

Llum verda als primers pressupostos del mandat

El ple municipal ha aprovat inicialment els pressupostos de 2024. Com era d’esperar, els primers comptes del segon mandat de Marta Farrés han superat la votació amb els vots favorables dels 14 regidors del PSC i els dos de Junts per Sabadell. ERC, Crida, Vox i PP han votat en contra, mentre que En Comú Podem s’ha abstingut. L’oposició ha mostrat la seva disconformitat amb el full de ruta del govern, especialment per la pujada d’un 15 per cent de mitjana dels impostos i taxes municipals que sostenen els comptes.

En la mateixa línia que ho ha fet durant la setmana, la tinenta d’alcaldessa Montse González ha defensat al saló de plens que els pressupostos del proper any són “realistes” i “ajustats” al context econòmic actual. En total, 261 milions d’euros que “prioritzen” aspectes com la neteja, la seguretat o l’espai públic.

Segons ha exposat González, es baixa la base pressupostària respecte al curs anterior, però augmenta la despesa corrent. “És una proposta que treballa a mig termini”, apunta. El pla d’inversions consta de 16,2 milions d’euros, destinats principalment a la millora i manteniment de carrers. Així mateix, Lluís Matas ha remarcat la vessant de projecció econòmica de la ciutat en els primers pressupostos de Junts com a part del govern.

L’oposició parla de “falta d’ambició”

La votació ha comptat amb el vot negatiu de gran part de l’oposició. ERC ha centrat les seves crítiques en la “manca de projecte” del govern municipal. “És cert que tracten temes importants, però també és cert que són pura gestió, només faltaria que no tinguéssim els carrers arreglats”, ha etzibat la regidora Sílvia Renom. “És el que ens demana la gent, l’ABC de la política municipal”, ha contrarrestat Pol Gibert.

Un moment del ple. Autor: Jordi M.

En la mateixa direcció que els republicans, Joan Mena ha parlat de pressupostos “conservadors”, tot i que la seva abstenció deixa la porta oberta a futures modificacions: “No volem un pressupost que gasta més en voreres que en persones”. Una proclama que el portaveu del govern ha negat posteriorment. El Partit Popular també ha fet menció al model de ciutat per justificar el sentit del seu vot contrari. “Tenim unes prioritats diferents i un projecte de ciutat més ambiciós estructuralment”, exposa Cuca Santos.

Crida i ERC critiquen “les formes” del govern

Per la seva banda, Anna Lara (Crida) ha lamentat que el govern no ha respost el centenar de preguntes que ha tramitat en relació als pressupostos. “Hi ha una opacitat i un menysteniment a la transparència”, diu la portaveu anticapitalista. Una versió que ha corroborat la regidora Renom: “els tempos poden ser justos, però són els mateixos que ens han donat vostès per llegir tota la informació”. En el torn de resposta, Gibert ha sortit al pas afirmant que l’oposició té “més recursos que mai” i que el govern fa “més del que demana la normativa”, mentre que González ha assegurat que les qüestions no quedaran sense respodre.

Part de l’oposició, durant el ple. Autor: Jordi M.

La pujada d’impostos i taxes, aprovada fa poques setmanes, ha tornat a protagonitzar bona part de les intervencions dels grups de l’oposició. Mena i Lara han insistit en la idea que hauria de pagar qui més té, alleugerint l’impacte econòmic per a les rendes més baixes. També Vox ha lamentat les noves ordenances. “Venim de dir als ciutadans que els impostos i taxes augmentaran un 15 per cent però veiem partides que no són lògiques en aquests moments”, ha assenyalat Nuria Acacio. D’igual manera, Santos parla de “despeses supèrflues”.

González ha justificat les ordenances assegurant que “garanteixen uns ingressos ordinaris suficients per mantenir els serveis públics”.

Més informació:

Foto de portada: Gibert, Farrés i Cortés, durant el ple. Autor: Jordi M.