Foto portada: el regidor de Salut, Sílvia Garcia, aquest dilluns. Autor: David Jiménez.

Sabadell només tindrà entre un i tres CAP amb pediatra, segons el govern municipal

33.000 infants sense pediatra al seu CAP de referència i només entre un i tres centres a la ciutat amb servei de pediatria. És el panorama plantejat per la regidora de Salut, Sílvia García (PSC), qui ha carregat fort contra la reorganització del servei que planteja el departament de Salut. El debat ha arribat al ple a través del moviment veïnal.

Les carències de la pediatria han tornat al ple de la mà de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell. Demanen que cada centre d’atenció primària mantingui el seu pediatria, com té el seu metge de capçalera. Aquesta premissa va començar a fer aigües amb les retallades, va ser colpejada per la pandèmia i ara serà història amb el nou model de pediatria. Segons la FAV i el govern municipal, el 80 per cent dels ambulatoris deixaran de tenir pediatra. Els infants hauran de desplaçar-se fins un dels centres especialitzats en pediatria. Sense gaire informació més, es dona per descomptat que un estarà ubicat al CAP Concòrdia.

Foto portada: exterior del CAP Concòrdia, en una imatge d'arxiu. Autor: J.d.A.
Exterior del CAP Concòrdia, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

Falten pediatries. El departament de Salut ha apostat per reorganitzar el servei, concentrant-lo en alguns pocs ambulatoris. Segons la regidora de Salut, Sílvia García (PSC), no saben si hi haurà un, dos o tres centres pediàtrics a la ciutat. Tampoc hi han posat llum des d’ERC, que ara governa en solitari a Catalunya. La seva regidora Sílvia Renom ha rebutjat que el servei es concentri sinó que més aviat es reorganitza de forma obligada per la manca de professionals. Però no ha concretat ni quants en tindran ni quins seran a Sabadell. Li compet fer-ho al Govern català. Sí ha dit que a Catalunya hi haurà una vuitantena. “Oferiran una pediatria de qualitat i equitativa davant la manca de pediatres”, ha assegurat.

Aprovada amb facilitat

La moció de la FAV ha sortit endavant amb claredat. Només s’hi ha abstingut ERC. I també el PP, qui a la pràctica ha estat l’únic grup municipal que ha vingut a defensar la creació de centres especialitzats per no aïllar els pediatres en un sol ambulatori. “La medicina es fa en equip i, si bé és cert que no és el millor model, falten mans i no veiem malament el model proposat perquè garanteix que tothom tingui atenció pediàtrica”, ha dit Cuca Santos, la portaveu del PP.

La representant de la FAV, Encarnació Circuns, al ple. Autor: David Jiménez.
La representant de la FAV, Encarnació Circuns, al ple. Autor: David Jiménez.

La resta de partits han carregat contra la Generalitat. Així ho ha fet Vox, acusant el govern català de passar dels problemes sanitaris de la població. També Junts, qui s’han definit com contraris a la concentració. O la Crida, qui ha vaticinat que reduint pediatres a la primària es col·lapsaran més les urgències del Parc Taulí. La regidora de Salut ha afegit que el Govern ha reordenat el sistema d’esquenes als ajuntaments.

En tot cas, un punt sí ha estat de consens: falten pediatres. No obstant, poques idees de com generar més vocacions o atraure’n més enllà de la millora de les condicions laborals. La popular Santos ha advocat per revertir l’obligatorietat del nivell C de català com, assegura, s’ha fet a Euskadi.

Foto portada: la regidora de Salut, Sílvia Garcia, aquest dilluns. Autor: David Jiménez.