CC.OO denuncia al ple l’assetjament sexual d’algunes ‘rider’ i la desregulació del sector

El sindicat Comissions Obreres ha assenyalat davant del ple l’assetjament sexual que pateixen algunes riders en el decurs de la seva feina. Tot en el marc d’una moció per garantir els drets laborals dels repartidors de les plataformes de distribució, com Glovo, Deliveroo, JustEat o d’altres. El sindicat ha aconseguit aprovar un posicionament polític del màxim òrgan municipal en aquest sentit per unanimitat.

Segona moció en poc temps sobre els riders al ple. Si Junts va demanar al febrer que els repartidors tinguessin espais de descans mentre fan la seva feina i no haguessin d’estar al carrer esperant les comandes, Comissions Obreres ha presentat una proposta complementària i centrada en els drets laborals. Així el secretari comarcal de CC.OO, Iván Ramos, ha afegit un matís nou: algunes plataformes permeten saber si el rider és home o dona i en alguns casos, s’han produït casos d’assetjament sexual o propostes sexuals. Així es condiciona la puntuació a assumir les peticions dels clients més desaprensius. És l’explotació màxima d’una professió desregulada, sempre als llimbs entre el model voluntari dels freelance, els falsos autònoms i la contractació laboral.

El secretari comarcal de CC.OO al Vallès Occidental i la Catalunya Central, al ple de Sabadell de novembre de 2021. Autor: J.d.A.
El secretari comarcal de CC.OO al Vallès Occidental i la Catalunya Central, al ple de Sabadell de novembre de 2021. Autor: J.d.A.

La proposta demana que les empreses de plataformes digitals contractin directament els repartidors, se’ls reconegui l’antiguitat si treballaven en situació de fals autònom, que s’acabin els acomiadaments després del període de prova com a pràctica habitual, es reconeguin els descansos, es tinguin en compte les despeses de vehicle, manteniment, connexió a la xarxa o roba, s’habilitin lavabos i taquilles i s’activin protocols contra l’assetjament sexual.

“Les dones es troben en una situació molt més precària”

El sindicat Comissions Obreres ha publicat recentment un informe, titulat Repartidors i repartidores de plataforma digital: condicions laborals, necessitats, demandes i perspectives on 18 repartidors exposen, de forma anònima, com de vulnerables són. El sindicat denuncia que “les dones es troben en una situació molt més precària”.

Unanimitat

La proposta de CC.OO al ple, que és un posicionament polític sense pes legal des del ple municipal, ha atret el vot favorable dels 27 regidors. La regidora Marta Morell ha titllat les condicions laborals dels riders de “pèssimes” mentre que Francesc Baró de Junts ha parlat de condicions del segle XIX i José Luis Fernández, de Cs, d’un restyling de l’explotació. Anna Lara, de la Crida, ha lamentat que “les riders no tenen garantits ni els mínims dels mínims i el drama és que hem de reclamar les coses més bàsiques” i assegura que la llei rider no ha resolt cap problema. El republicà Raul García Barroso ha lamentat que els drets laborals i la legislació vagin per darrera de la realitat mentre que, des del PSC, Montse González, “no és ni mig normal haver de demanar coses tan bàsiques”.

Foto portada: ‘riders’ de Glovo a l’avinguda de Barberà, en una imatge d’arxiu. Autor: David B

Comments are closed.