Foto portada: la fàbrica Germans Camps, a la carretera de Terrassa amb la carretera de Molins de Rei. Autor: M.Centella

Nou tràmit per reordenar l’àmbit de l’antiga fàbrica Germans Camps, a Gràcia

El ple ha donat llum verda a l’aprovació provisional que permetrà una operació urbanística al barri de Gràcia, a l’entorn de l’antiga fàbrica dels Germans Camps, entre la carretera de Terrassa i la carretera de Molins de Rei. En sortiran 120 habitatges, el 30 per cent de lloguer protegit. El passat mes de juny es va fer el primer tràmit i després del període d’al·legacions, 11 mesos després, es fa el segon. El ple municipal hi ha donat llum verda.

De l’operació en sortirà un element patrimonial protegit: la façana de l’antiga fàbrica dels Germans Camps, que no estava protegida, així com les naus que donen al carrer Sant Jordi. També la reordenació de l’entorn. L’operació es basa en la construcció d’uns 120 habitatges. El 30 per cent seran públics i de lloguer.

Foto portada: simulació de l'estat final de la fàbrica Germans Camps, un cop es faci l'operació urbanística a la zona. Autor: Ajuntament.
Simulació de l’estat final de la fàbrica Germans Camps, un cop es faci l’operació urbanística a la zona. Autor: Ajuntament.

L’actuació és de calat. I en una zona destacable. 6.700 metres quadrats, entre la N-150 o carretera de Terrassa (just on deixa de ser la de Barcelona), la carretera de Molins de Rei, i el carrer Sant Jordi, a cavall entre el Centre i l’estació Can Feu-Gràcia dels Ferrocarrils de la Generalitat

Línia continuista

L’actuació segueix la línia endegada fa uns anys per salvar parcialment patrimoni. Així es va fer amb la fàbrica Llagostera-Sampere, on ara hi ha l’Esclat del barri d’Hostafrancs. En una línia similar, es va projectar un altre supermercat al barri de l’Eixample, a l’antic vapor de Cal Borni Duch. I també un conjunt residencial d’alt estànding al carrer Creueta, al Centre. Malgrat no haver-hi protecció, es va salvar la façana d’un despatx textil.

La fàbrica

La fàbrica va ser construïda a començaments del segle XX però al conjunt s’hi van anar afegint elements. L’any 1924 es va construir el despatx, la part més noble, obra de l’arquitecte Joaquim Manich, qui després va ser arquitecte municipal. Manich va ser l’autor de les escoles republicanes construïdes durant la Guerra Civil: l’escola unitària de Can Rull (l’actual escola d’adults) o les enderrocades a la Creu Alta, així com també de la Creu dels Caiguts que va col·locar-se al Racó del Campanar durant 40 anys.

Tornant a la fàbrica Germans Camps, l’any 1940 Josep Firmat va projectar la construcció de les dues naus del carrer Sant Jordi que també quedaran ara dempeus.

Foto portada: la fàbrica dels Germans Camps, a la carretera de Terrassa, aquest dilluns a la tarda. Autor: M.Centella.

Comments are closed.