Foto portada: Gabriel Fernàndez, al ple de desembre de 2021. Autor: David Chao.

El ple rebutja la sentència del 25% de classes en castellà amb l’abstenció del PSC

Tal i com estava previst, el ple municipal ha rebutjat la sentència que obliga la Generalitat a donar un 25 per cent de classes en castellà (a la pràctica una segona assignatura) a l’educació obligatòria. S’entèn com un “nou atac al nervi del sistema educatiu”. Estava previst perquè la proposta va arribar al ple de la mà d’una majoria de 14 regidors (els 7 d’ERC, els 3 de la Crida, els 3 de Junts i Marta Morell). El PSC s’ha abstingut. Segons ha expressat el portaveu socialista, Pol Gibert, el “consens” al voltant de la immersió lingüística s’ha “trencat” i caldria “refer-ho“.

Conegudes les posicions sobiranistes, com també la de Cs, la novetat, i l’atenció, radicava en el plantejament socialista. Ha parlat el número 2 del govern, i portaveu municipal. Mostra que el tema és sensible. Gibert ha recordat que el model educatiu de Catalunya es va decidir fa molts anys parlant “d’escola comuna”. No es parlava llavors, als anys 80, d’immersió lingüística sinó que va ser després quan es va impulsar, a partir dels anys 90.

“A l’inici mai es va parlar d’una escola només en català sinó d’una escola on el català fos llengua vehicular”, insisteix, on cada centre tingués un cert marge de maniobra. Gibert ha demanat desvincular el model educatiu del retrocés de l’ús del català al carrer: “L’escola té l’obligació de proporcionar el coneixement de la llengua però no li podem atribuir l’ús social del català o el seu retrocés”.

Però el consens de fa 20 anys s’ha de posar al dia, s’ha d’actualitzar. “És la nostra obligació”, ha insistit, tot i que no ha entrat en fer propostes concretes sobre com refer-lo. El PSC, partit fundacional de la immersió lingüística, ha pres distància darrerament, obrint la porta a incrementar la presència del castellà en alguns casos. A Sabadell no hi han entrat.

La moció ha estat presentada pels partits proposants: ERC, Crida i Junts, també la regidora no adscrita Marta Morell. “El català és un model d’oportunitats sobretot per les persones castellanoparlants i és exemple positiu d’inclusió”, assegura la portaveu de la Crida, Nani Valero. “És un nou atac des de l’Estat contra la cultura i la cohesió de la societat catalana”, ha insistit el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

Hernández (Cs): el procés ha fet “antipàtic” el català

El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha acusat els partits independentistes de fer “antipàtic” el català al convertir-lo com una eina al servei d’un projecte polític. Quim Carné, de Junts, per la seva part ha acusat Cs d’alimentar la “catalanofòbia”.

La moció s’ha aproat com estava previst amb el vot contrari de Cs i abstenció dels socialistes. Resultat. 14 a favor, 10 abstencions i tres vots en contra.

Foto portada: el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: David Chao.

Comments are closed.