Autor: David B.

Llum verda al pressupost “més alt de la història” amb el vot contrari d’ERC, Crida i Cs

  • L’executiu Farrés aprova el seu tercer pressupost amb Junts per Sabadell, qui treu pit del seu “pragmatisme”.
  • ERC i Crida creuen que falta “visió de ciutat”; anticapitalistes i Cs acusen l’executiu de triomfalisme comptable.

Aprovat inicialment el pressupost municipal. Tal i com s’esperava, amb els vots del PSC, Junts per Sabadell i la regidora Marta Morell. En contra l’oposició. Són els més alts en la història de l’Ajuntament, més de 250 milions d’euros i un 8 per cent més alt que l’any anterior, bàsicament perquè s’esperen més transferències d’altres administracions, sobretot de l’Estat. L’oposició argumenta que són irreals per massa optimistes i sense model de ciutat.

L’explicació dels comptes ha anat de la mà de la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González (PSC), qui ha defensat l’aposta per l’espai públic, la cohesió social, la inversió repartida a tota la ciutat i la recuperació econòmica després de la Covid. “Garanteixen l’execució dels grans plans del mandat”, assegura. Segons la tinenta d’alcaldessa Marta Morell són els “pressupostos més importants del mandat”, els que plasmaran el projecte del govern. Morell ha demanat a ERC, el principal partit a l’oposició, que “no torni a dir no”.

Matas (Junts): “som pragmàtics; volem col·laborar”

Els republicans, com la Crida i Ciutadans han votat en contra. De nou, els pressupostos surten gràcies als tres vots de Junts per Sabadell, com des de l’inici del mandat. Un grup que formalment està a l’oposició però amb dos assessors dins l’executiu i, amb Lluis Matas encara més a prop de l’executiu que quan liderava l’ara consellera Lourdes Ciuró.

“No volem ser espectadors sinó part del relat. No volem posar pals a les rodes. Som pragmàtics i volem col·laborar”, ha defensat el portaveu juntaire, Lluis Matas.

Hi donen suport perquè el pressupost contempla “eixos fonamentals” del seu programa. En primer lloc, Projecció de la Ciutat. “Tindrem Oficina de Turisme a la Casa Duran, la fira Sakura Matsuri, definirem els objectius de la Capital de la Cultura Catalana 2024, volem turisme cultural, esport i negocis”. En segon lloc, Gran Via – Ripoll: “el Rectangle del Coneixement, UAB, ESDi, Aeroport, Parc Taulí i una escola de negocis que s’ha interessat en la ciutat. Volem transformar el model de gestió de Fira Sabadell. I volem usar fons europeus per transformar la Gran Via”.

Autor: David B.
Matas, portaveu de Junts, aquest migdia. Autor: David B.

Així mateix, de cara al 2022 la principal novetat que han ‘rascat’ del seu suport al pressupost és la “transformació” de la plaça del Treball, al barri de Gràcia. Serà integral i “no l’haurà fet el govern de transformació sinó nosaltres”, ha dit Matas.

Fernàndez (ERC): “porten tres anys amb els mateixos tòpics”

Doncs Esquerra, i la resta de l’oposició, han dit ‘no’ als comptes, com era de preveure. Amb una dura crítica dels representants republicans al govern “sociovergent”. El portaveu, Gabriel Fernàndez: “porten tres anys repetint els mateixos tòpics”. Cada any es fan realitat menys les inversions pressupostades: aquest 2021 només arribaran al 20 per cent. “Tenim un problema. El pressupost creix però la maquinària no funciona en la mateixa mesura”. I una altra observació: el pressupost més alt de la història no servirà per millorar les condicions de vida dels sabadellencs. Crítica de fons també de la regidora Èlia Soriano:

“Zero voluntat de transformar. Toquen moltes coses petites sense tenir una línia política d’on es vol arribar. Què vol ser de gran Sabadell? Referent en esport? En turisme? Generadora de recerca en l’emprenedoria? Mirant els pressupostos, només tenim una pista: es fien les grans línies estratègiques als fons Next Generation, que no depenen de l’Ajuntament. I si no venen, què?”.

La Crida i Ciutadans creuen que s’és massa optimista amb els números. “És cert que el pressupost és més gros però volem posar una alerta sobre les previsions perquè són poc prudents”, ha començat Anna Lara, de la Crida. Pel que fa a les inversions, com Esquerra creuen que no hi ha “visió estratègica”. Fora del pavelló Oest, el Portal Sud i el Passeig són obres de manteniment i adequació sense més. No es preveu ni un sol euro per adequar l’Artextil per a l’UAB “i no veiem cap transformació al Ripoll ni la Gran Via: o ens prenen el pèl o la gran transformació és posar quatre jardineres”, ha insistit. En general, “falta de visió” i excessiu triomfalisme comptable. Des de Ciutadans, José Luis Fernández ha assegurat que el pressupost és “mentida” perquè no preveu canvis en el cobrament de l’impost de la plusvàlua, que fa ingressar 15 milions d’euros a l’any. “D’aquí a un mes i mig haurem de canviar per complet aquesta proposta de pressupost”, ha vaticinat Fernández.

Autor: David B.
Visió general del ple, aquest matí. Autor: David B.

Davant les crítiques per manca de visió de ciutat, el portaveu del PSC, Pol Gibert, ha argumentat que el pressupost sí té pistes: Sallarés Deu com a centre de formació, l’Aeroport de Sabadell, creació d’empreses i formació, i Eix del Coneixement, a la Gran Via. “Són línies a llarg termini, apostes de futur”, ha defensat. Pel que fa a l’Artextil, ha recordat que el pressupost es modifica de forma parcial al llarg de l’any i que es pot trobar partida un cop l’UAB agafi les regnes del complex fabril.

14-12

El pressupost ha sortit amb 14 vots a favor i 12 vots en contra (ERC, Crida i Cs, el seu portaveu Adrián Hernández s’ha absentat per temes personals).

Més informació:

Foto portada: Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell, aquest migdia. Autor: David B.

Comments are closed.