Centre control i operacions Aigües Sabadell

Sabadell abandona l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública

L’Ajuntament dona carpetada a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, que va ajudar a fundar durant l’etapa del govern quatripartit (2015-2019) quan la gestió pública de l’aigua va estar en primera línia, liderada per l’ajuntament de Barcelona d’Ada Colau i en la que Terrassa va municipalitzar el servei creant una empresa pública. El govern de Marta Farrés assegura que va en contra del seu model, de col·laboració amb l’empresa privada, que “funciona”.

L’entitat es va crear durant l’apogeu dels autoanomenats ‘governs de canvi’, liderada per l’ajuntament de Barcelona d’Ada Colau. L’ajuntament de Sabadell, amb Juli Fernàndez (ERC) com alcalde, hi va entrar malgrat que la concessió es va atorgar a CASSA l’any 1949 a 99 anys i no caducava fins l’any 2048. A més de Barcelona i Sabadell hi havia ajuntaments governats per socialistes (Ballart a Terrassa encara no havia estripat el carnet del PSC o Núria Parlón de Santa Coloma de Gramenet), per ecosocialistes (Lluis Tejedor al Prat) o anticapitalistes (Dolors Sabater a Badalona o Carles Escolà a Cerdanyola).

Set anys després, Sabadell surt de l’entitat. Segons ha explicat el tinent d’alcaldessa Eloi Cortés (PSC), “el model que tenim funciona”. Aigües Sabadell és una empresa mixta. El 80 per cent de les accions són d’Aigües Barcelona, en definitiva de Suez, qui es va fusionar fa uns anys amb el grup de tractament d’aigua i residus Veolia. El 20 per cent restant són propietat de l’ajuntament de Sabadell des de la fundació de l’empresa.

“El model funciona, l’empresa és mixta i a més la concessió no s’acaba fins d’aquí a més de 20 anys”, argumenta Cortés. “Ja hem comunicat a l’entitat la nostra baixa perquè hi ha una divergència amb els objectius de l’entitat”, diu. “Ni volem ser ni volen que hi siguem perquè l’entitat ens volia expedientar perquè fem col·laboració público-privada” ha afegit al ple.

Per tot plegat, el consistori abandona l’entitat que va ajudar a crear l’any 2017, com han fet també Badalona, Mollet del Vallès o La Garriga. A més s’estalviarà els 6.400 euros anuals que pagava segons fonts municipals com a quota a l’entitat.

La baixa a l’entitat ha estat ratificada pel govern municipal (PSC i Junts) més l’oposició de dretes. “Ens congratulem que hi hagi un xiringuito menys”, ha celebrat César Gil (Vox). El PP també ha aprovat la baixa.

Crítiques de les esquerres

L’oposició d’esquerres ha criticat la decisió del govern Farrés. Santi Valls, d’ERC, ha assegurat que sortir de l’entitat és una decisió “ideològica”. “Vam ajudar a fundar-la i havíem de ser-hi tot i que faltin molts anys perquè acabi la concessió”, ha insistit. Oriol Rifer, de la Crida, ho ha qualificat “de tota una declaració d’intencions” de l’executiu municipal recordant que Terrassa té “control sobre la gestió de l’aigua”. Sabadell En Comú Podem també ho ha criticat. “Les seves argumentacions són una excusa per donar-se de baixa d’una entitat que van ajudar a crear per estudiar totes les fórmules perquè un bé comú com l’aigua es pugui gestionar des de la part pública”, ha assegurat Joan Mena.

Informació relacionada:

Foto portada: centre de control i operacions d’Aigües Sabadell. Foto: cedida.

Comments are closed.