Foto portada: el portaveu del PSC, Pol Gibert, a la sala de plens. Autor: David B.

Sense novetats a ‘Ràdio Sabadell’

La moció de Ciutadans per reactivar el procés de direcció a la ràdio pública Ràdio Sabadell no ha servit per desencallar la situació ni per saber el pla de l’executiu en una emissora sense director des de fa quatre anys i mig. El PSC, Junts i Morell han tombat una proposta que demanava amortitzar una plaça i activar el procés. Però no han aclarit com pensen tenir director. Ciutadans ha acusat el govern de tenir “una cara A i una cara B amb la ràdio: surten a defensar-la al ple però malparlen per les cantonades o amb comptes fake“.

El tinent d’alcaldessa de Presidència i responsable de Comunicació del govern municipal, Pol Gibert, ha criticat que es porti al ple amortitzar una plaça “assenyalant una professional de la ràdio que va entrar a la casa amb un concurs públic”. Es refereix a la Cap d’Operacions, Carme Matamala. Gibert, que ha tingut un tens diàleg amb el portaveu de Cs, ha argumentat que els ingressos per publicitat han baixat. Primer perquè l’anterior govern vetava alguns anunciants potencials. I després amb la pandèmia els ingressos publicitaris encara han baixat més. Aquest 2021 no arribaran a 50.000 euros en una emissora que rep un milió d’euros públics any rere any. Gibert estaria d’acord a activar el procés per renovar la direcció però no a aprovar una moció que assenyala una professional.

Ciutadans no ha aixecat el peu de l’accelerador i ha mantingut l’amortització de la plaça de Cap d’Operacions, Carme Matamala. Els ingressos han baixat, no ha aconseguit els objectius, el seu salari costa tant com el que entra per publicitat, i vol un compromís polític del ple, cansat d’inconcrecions al voltant de la ràdio al Consell d’Administració, format també per regidors.

Foto portada: el portaveu de Cs, Adrián Hernández. Autor: David B.
El portaveu de Cs, Adrián Hernández. Autor: David B.

Hernandez s’ha enrocat. I també Gibert. De poc han servit les crides de Junts i fins i tot de la Crida per deixar l’amortització de la plaça fora del ple o d’aprovar-la però concretar més endavant el com i el quan. Hernández volia un compromís fort del ple, defensant que volen una ràdio pública forta i acusant els socialistes de tenir una “cara A i una cara B amb la ràdio”. Per un costat, al ple, defensant els treballadors de la crítica “legítima” (“són càrrecs públics i sous públics i n’hem de poder parlar”, diu Hernández). I per l’altra malparlant de la ràdio o amb “comptes fake” a Twitter.

La tensió es tallava a l’ambient. I s’ha notat a la votació, amb posicions més enconades al final del debat que a l’inici. L’oposició a favor de la proposta de Ciutadans. El govern, i el soci principal (Junts), en contra. S’ha tombat. Però el debat no ha servit per gaire més. El govern municipal segueix sense convocar el procés, dos anys i mig després d’arribar a la plaça Sant Roc. Tampoc argumenta perquè no ho fa.

“Estem cansats que vulguin col·locar un o un altre nom i després convocar la plaça. Convoquem el procés i potser tenim una sorpresa i trobem un nom de consens”, ha etzibat Hernández.

ERC i Junts també ho volen per sortir d’una provisionalitat que fa perdre competitivitat a l’emissora. Fernàndez, el portaveu d’ERC, ha assegurat que “estem disposats a ajudar”. Baró, de Junts, encara més: “Calen 18 vots. Aquí en tenen tres. En falten 15. Però posem-nos-hi”, ha demanat.

La dificultat política no és poca. Per escollir un nou director calen 18 dels 27 vots del ple favorables (2/3 parts). En l’actual aritmètica, tant el PSC com ERC tenen molt pes i és improbable, impossible en el cas del PSC, assolir el consens sense aquestes dues formacions. L’any 2014 el procés va naufragar al ple, quan cap dels dos aspirants va aconseguir els 18 vots.

L’Ajuntament finança cada any Ràdio Sabadell amb un milió d’euros, a través d’un contracte trianual que es va aprovar fa uns mesos. Però, ja a la recta final del mandat, no té més full de ruta per l’emissora.

Comments are closed.