Foto portada: els regidors al ple de Sabadell. Autor: captura de pantalla.

El superàvit de l’Ajuntament va ser de 38,5 milions l’any de la pandèmia

Els governs passen i canvien però la tònica segueix: l’Ajuntament executa poc. És a dir, la diferència entre el pressupost aprovat cada any i el que finalment s’acaba duent a terme durant l’any és substancial. L’any 2020 l’execució no va arribar al 70 per cent. Per tant, tres de cada 10 euros pressupostats no s’han utilitzat. El superàvit va arribar als 38,5 milions d’euros. Mentre el govern sosté que tots els ajuntaments estan en una situació similar, especialment l’estat d’alarma durant el confinament dur que ho va aturar tot, Esquerra Republicana i la Crida han atacat l’executiu per la seva “incapacitat”.

L’oposició, però de forma molt insistent Esquerra Republicana, ha estat dura amb l’executiu de Farrés per aquesta presumpta paralització. “És la pitjor execució pressupostària dels darrers cinc anys. Si l’any 2016 va arribar al 82 per cent, l’any passat no va arribar ni al 70 per cent”, ha reblat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. El republicà ha tirat d’hemeroteca per recordar que els socialistes van carregar contra el quatripartit pel mateix motiu, posant-se com a bons gestors i que ara quan han tornat al govern executen encara menys que el quatripartit. “Van fer befa permanentment del govern de transformació i des del 2016 deien que no podien dir superàvit quan volen dir incompetència. Ara veiem que ells executen encara menys”, insisteix Fernàndez.

En línia complementària, però més suau, la portaveu de la Crida, Nani Valero, ha assegurat que si bé és cert que la pandèmia ha pogut frenar l’execució també és cert que “no pot ser una excusa” perquè l’estat d’alarma obria noves vies per actuar “i no ho han fet per incapacitat”.

González (PSC): “la diferència amb els governs anteriors, en pandèmia, és d’un punt”

La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González (PSC), ha recorregut que “anem baixos d’execució” però assegura que ha vingut passant des de fa molts anys per la cotilla imposada en la despesa però també per la pandèmia. “Com poden dir Esquerra i la Crida que anem baixos, que és cert que hi anem, quan la diferència entre l’any 2020, l’any de la pandèmia, i l’any 2018, és de només un punt?”. González insisteix que els romanents heretats no es poden digerir d’un dia per l’altre quan “la maquinària municipal estava molt aturada i això tampoc canvia d’un dia per l’altre”. Ha recordat que, si bé l’estat d’alarma permet contractes per la via ràpida, “òbviament és per urgències com comprar mascaretes però no per obres”.

Encara des de l’oposició, Ciutadans i Junts han estat més comprensius. Així com Ciutadans ha assegurat que l’execució del pressupost va en la línia dels darrers anys, només ha vist el got mig buit perquè es va tancar l’any amb menys proveïdors pendents de pagament. El regidor de Cs José Luis Fernández sosté que “any rere any Intervenció ens recomana el mateix però ningú fa el que ens recomana i per tant anem a baixes execucions del pressupost si no canviem res”. El regidor de Junts Francesc Baró, des de “l’oposició constructiva”, ha assegurat que ERC posa el crit al cel quan la seva execució era molt similar i ha comminat els partits a no tirar-se els plats pel cap perquè tots els ajuntaments estan executant poc a causa de les cotilles imposades per les administracions superiors.

Tots els partits sí s’han posat d’acord en una cosa: caldria una modificació pressupostària de la llei Montoro per donar més marge als consistoris.

Foto portada: els regidors al ple de Sabadell. Autor: captura de pantalla.