El Surfcity salva la primera votació al ple

Hi haurà piscina d’onades? Encara no es pot saber. Però hi haurà batalla pel Surfcity. I serà llarga. El ple ha aprovat l’inici del procediment que pot acabar amb la construcció d’una piscina d’onades artificials a l’anella esportiva de Sant Oleguer, al costat del riu Ripoll. PSC, Junts per Sabadell i, a última hora, Ciutadans han votat a favor del plec de clàusules per estudiar el projecte. ERC, la Crida i la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, que ha trencat la unitat d’acció del govern municipal, hi han votat en contra.

La construcció o no de la piscina d’onades portarà cua i no es resoldrà en un dia. Però aquest dimarts el ple municipal ha dictaminat que la proposta s’estudiarà i, per tant, el projecte fa el primer pas. El govern municipal ha aprovat el plec de clàusules per obrir el procediment. Ho ha fet amb el 60 per cent de vots a favor (PSC, Ciutadans i Junts) i el 40 per cent en contra (ERC, la Crida i Marta Morell). Una majoria més ampla del previst.

El resultat no serà definitiu ni marca si hi haurà piscina d’onades o no. Ara l’empresa, o les empreses, que el vulguin gestionar, hauran de presentar els seus projectes atenent-se a les condicions marcades pel consistori.

El govern municipal ha defensat que el projecte es proposa en una peça de terreny públic qualificada com equipament esportiu des de l’any 1993. S’han aportat informes dels departaments d’urbanisme, esports, llicències, cultura, obres públiques, equipaments, comerç o consum. El projecte no costarà un euro a l’erari i es rebrà un canon anual aproximat de 40.000 euros a l’any durant 40 anys. Poc més de 100 euros al dia. La petjada de carboni serà nul·la, s’ha reduït l’impacte paisagístic i la integració a l’entorn.

“Les condicions que marquem s’han de complir sí o sí. Si l’empresa no les pot assumir, no hi haurà piscina”, ha repetit diverses vegades l’executiu, ja sigui en boca d’Eloi Cortés o de la regidora d’Urbanisme, Mar Molina.

Una bala de plata, un mecanisme de sortida, que ja va apuntar Marta Farrés fa algunes setmanes a la Fundació Bosch i Cardellach. El surf només es farà si l’empresa s’adapta als requeriments municipals. Res de “vestit a mida”, com acusa l’oposició, venen a dir.

Molina ha repetit que el terreny no està situat al riu Ripoll sinó en un terreny de sòl urbà, al costat de l’anella esportiva (l’alcalde franquista Burrull en va posar la primera peça amb les pistes d’atletisme, Antoni Farrés la segona amb La Bassa als anys 80 i Manuel Bustos la va completar amb la Pista Coberta d’Atletisme fa una dècada). Ara una empresa privada vol culminar-la amb un centre recreatiu de surf artificial. L’Ajuntament ho veu com una “oportunitat” per situar Sabadell en el mapa esportiu.

La regidora d'Urbanisme, Mar Molina. Autor: David B.
La regidora d’Urbanisme, Mar Molina. Autor: David B.

També part de l’oposició ho veu així. Adrián Hernández, de Ciutadans, es pregunta: “quants anys fa que no rebem una inversió així, valorada en 14 milions d’euros? Vindrà gent que no vindria mai a Sabadell, i serà la primera piscina d’onades de la Península Ibèrica”. Des de Junts per Sabadell, Lluis Matas, ha sostingut que els nombrosos informes municipals justifiquen bé “l’interès general” de la proposta, recorda que la pràctica del surf creix al 12 per cent anual i que hi ha 5.000 llicències a Catalunya.

Morell vota en contra

El projecte es va donar a conèixer a l’opinió pública, per sorpresa, al març. Cap partit polític tenia aquesta proposta en el seu programa. Això ha valgut a Marta Morell, segona tinenta d’alcaldessa del govern, per preguntar-se si els regidors actuals estan legitimitats per decidir. Ha demanat una “consulta ciutadana”. En el seu defecte, recomana esperar a la campanya electoral, que cada partit es mulli i, en funció del resultat, decidir. “Falta debat, falta reflexió, falten alternatives. Estem corrent massa”, ha insistit. Una posició intermitja que l’ha portat a votar en contra de la proposta que el seu propi govern ha portat al ple. És el primer cop en tres anys que Morell ha votat contra el PSC en un punt de govern.

La tinenta d'alcaldessa, Marta Morell. Autor: David B.
La tinenta d’alcaldessa, Marta Morell. Autor: David B.

El ‘no’ de Morell i els seus arguments han mogut el vot de Ciutadans, qui es presentava al ple amb l’abstenció sota el braç. Però el seu portaveu ha assegurat que el plec de clàusules està molt ben fet i que “per confiança en els tècnics” votaria en positiu.

Fernàndez (ERC): “si soc alcalde, això no es farà”

Els dos principals grups de l’oposició, ERC i la Crida, han votat en contra. Amb la mateixa insistència que el govern defensa que és un terreny esportiu, ells defensen que forma part de l’àmbit Ripoll. Per tant, és un atemptat a la natura. El portaveu republicà, Gabriel Fernàndez, l’ha titllat de “projecte elitista i frívol”. Una “ocurrència” sense sentit en un “tresor natural” que va just en contra del que cal: “que el verd entri a la ciutat i no que el ciment entri a la natura”. Fernàndez s’ha compromès a liderar l’oposició política al Surfcity. “Vosaltres [el PSC] heu posat aquest tema a l’agenda a falta de 10 mesos per les eleccions. Nosaltres votarem orgullosament en contra. Si soc alcalde d’aquí a un any, això no es farà. El Ripoll anirà cap a la renaturalització”, ha insistit.

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: David B.
El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. Autor: David B.

La Crida ha acusat l’executiu d’amagar el projecte mentre negociava en secret amb uns “especuladors”. “No estan al cas de l’emergència climàtica? Venen cada cop més sequeres, menys pluges, més calor. Cal ser absolutament responsables en la gestió de l’aigua i aquesta proposta no s’ajusta a cap paràmetre”, insisteix la portaveu anticapitalista, Nani Valero, qui acusa l’executiu de ser parcials: “han portat el projecte en secret, s’ha amagat al Protocol del Rodal i ens ho van anunciar mitja hora abans de portar del bracet el promotor a presentar-lo públicament”. De cara al que ha de venir, Valero ha demanat ampliar el període d’exposició pública a dos mesos, donat que les al·legacions s’hauran d’estudiar i presentar durant el mes d’agost.

Amb l’aprovació inicial del plec de claùsules, ara s’obrirà un procés d’exposició pública i al·legacions. Si no se’n pressentessin, cosa que no passarà perquè és previsible que n’hi haurà i moltes, s’aprovaria de forma definitiva per la via ràpida. Si se’n presenten, caldrà estimar-les o desestimar-les en un ple la propera tardor.

Més endavant quedarà l’adjudicació de la peça. El viscut aquest dimarts és només un primer capítol d’una sèrie llarga.

Foto portada: els favorables al plec del clàusules, votant. Autor: J.d.A.