Podem vol integrar l’Ajuntament, via Diputació, a l’empresa d’energia de Barcelona

El grup municipal de Podem presentarà al proper ple, que es celebrarà dimarts 6 de juliol, una moció per instar als governs espanyol i català ha crear una empresa pública d’energia i ha facilitar la distribució de la mateixa. Alhora, la moció pretén estudiar la possibilitat que la Diputació de Barcelona s’integri a l’empresa pública Tersa-Barcelona Energia perquè els municipis de la província, com Sabadell, i els seus ciutadans també s’hi puguin adherir.

Amb l’entrada en vigor de la nova factura de la llum, segons calcula FACUA-Consumidors en Acció, l’increment en la factura de la llum ha estat el més gran de la història, amb més d’un 46 per cent per l’usuari, uns 26 euros més respecte al 2020. És per això que la portaveu de Podem, Marta Morell, considera que s’ha d’impulsar un sistema públic que competeixi amb les empreses privades i, d’aquesta manera, s’abaixi el preu de la factura.

“Davant l’augment de la factura de la llum són necessàries reformes en el sistema elèctric impulsades des de l’administració central. En concret, les reformes han de passar per una major participació del sector públic en el sistema energètic”, explica Morell.  

La moció presentada per Podem insta al govern d’Espanya a crear una empresa pública d’energia i a la Generalitat a facilitar un operador públic que permeti distribuir l’energia per a tot el territori. Alhora, la moció també estudia la possibilitat que la Diputació de Barcelona s’integri a l’empresa pública Tersa-Barcelona Energia, que en l’actualitat opera a l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè es puguin beneficiar del seu servei la resta de municipis i ciutadans de la província.

Segons Morell, amb la presència d’una empresa pública d’energia es beneficiaria la societat, no només perquè s’abaixarien els preus del mercat de l’electricitat, al fer competència a les empreses privades, i els ciutadans aconseguirien estalviar en la seva factura, sinó també perquè s’afavoreix la transició energètica cap a les energies renovables.

“Ens sentim obligades a fer propostes a altres administracions que garanteixin a la ciutadania de Sabadell el dret a contractar el seu subministrament elèctric amb empreses públiques, on es prioritzi l’estalvi energètic i econòmic de les famílies”, comenta Morell.  

Al més de juny nou municipis, Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Castellbisbal, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç des Horts, Torrelles de Llobregat, Viladecans i Sant Just Desvern han iniciat els tràmits per formar part de l’accionarat de Tersa-Barcelona Energia i aconseguir, així, que els seus veïns puguin contractar els serveis de l’empresa pública. Podem opta per estudiar que sigui la Diputació de Barcelona la que s’adhereixi perquè es puguin beneficiar tots els municipis provincials.

Foto portada: Marta Morell – Podemos. Autor: David B.

Comments are closed.