L’Ajuntament es planteja cedir la gestió de tres tributs a la Diputació

L’Ajuntament vol cedir la gestió de tres tributs municipals a la Diputació: l’important Impost d’Activitats Econòmiques, l’impost de vehicles (conegut com l’impost de circulació) i la coneguda com a taxa de l’1’5. La mesura s’haurà d’aprovar en un ple extraordinari que se celebrarà abans del juliol i, en cas que tiri endavant, la concessió es farà efectiva a partir del gener. La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González (PSC), creu que serà beneficiós per al govern perquè “podran recaptar més recursos per a la ciutat”, però la Crida no ho veu així i ja s’ha manifestat en contra.

La modernització electrònica ha deixat obsolet el programa que l’Ajuntament utilitzava per portar al dia la gestió i la recaptació dels ingressos de dret públic (tributs i multes) dels sabadellencs, segons expliquen membres del govern. Per això han considerat oportú aprofitar un dels serveis que la Diputació de Barcelona ofereix especialment als municipis petits, però que també utilitzen alguns de més grans com Sant Cugat, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró i qui sap si també Sabadell. La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González, explica en què consistiria la nova fórmula:

“La Diputació de Barcelona gestionaria tres tributs: l’impost de vehicles, el d’Activitat Econòmica (IAE), i la taxa de l’1’5, que és la que paguen les companyies de subministrament per utilitzar el domini públic. En cap cas és una externalització perquè continuarem tenint autonomia i la possibilitat de revertir la mesura”, assegura González.

La concessió parcial de la gestió tributària a la Diputació de Barcelona és una idea que no agrada gens a la Crida, el tercer partit del ple en nombre de vots, i que es manifesta clarament en contra. Els anticapitalistes consideren que és una externalització i, sigui el que sigui, el govern ha “tornat a prendre decisions de manera opaca, ja que els ho han comunicat una vegada la mesura ja estava presa”. No obstant això, perquè sigui efectiva caldrà que s’aprovi en un ple extraordinari a finals de mes. La Crida considera que l’Ajuntament “està menyspreant la sobirania municipal” i diu que “és una mesura precipitada”. La regidora Anna Lara explica perquè hi estan en contra:

“L’externalització resta una part important de sobirania a l’Ajuntament, limitant radicalment la capacitat d’incidència de l’administració local en una faceta tan rellevant de les seves pròpies finances” alerta Lara.

La Crida argumenta la seva advertència amb diversos exemples: diuen que si la gestió tributària del govern s’hagués externalitzat durant el mandat anterior (el quatripartit), potser no hauria estat possible obrir expedients a Ikea, ConformaLeroy Merlin per evasió fiscal (més info: ‘Els tribunals donen la raó a l’Ajuntament en el seu litigi amb Ikea‘). A més, els anticapitalistes també estan preocupats per les conseqüències que tindrà l’externalització del servei en les condicions laborals dels treballadors i la continuïtat de la plantilla.

Foto portada: Ajuntament de Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.