Montse González. Autor: David B.

El pressupost 2023 creixerà un 5 per cent però té menys marge per la crisi de preus

La proposta de pressupost que el govern municipal elevarà al ple el proper 3 de novembre preveu un increment de despeses del 5 per cent en relació al 2022. El pressupost arribarà als 266 milions d’euros. Malgrat la caiguda d’ingressos per la plusvàlua, de set milions, es preveu un increment de costos energètics del 30 per cent. En altres paraules, l’Ajuntament tindrà menys marge de maniobra l’any vinent.

Els condicionants externs marquen la proposta de pressupostos del 2023, els darrers de l’actual mandat. Els ingressos per plusvàlua cauran en set milions i les despeses pujaran. Es preveu un increment de l’1,5 per cent dels salaris per l’any 2022 i fins un 3,5 per cent l’any 2023. I les despeses en consums dels equipaments pujaran a causa de l’augment de costos, d’un 20 per cent de la factura de la llum i d’un 170 per cent de la factura del gas. En total, les factures de llum i gas pujaran un 37,5 per cent en global i són equivalents al pressupost que es destina a regidories com Comerç i Turisme o Cicles de Vida, per fer una analogia.

L’increment pressupostari ve compensat per l’augment de la recaptació de l’Impostos d’Obres i Construccions (ICIO), la major recaptació en multes a causa de la gestió tributària de la Diputació de Barcelona, els quatre milions d’euros que transferirà l’Estat més que aquest any (que no compensen els set perduts per la plusvàlua) o d’altres extraordinàries com la licitació de l’aparcament unificat de Doctor Robert i el Passeig “que ens permetrà salvar els mobles”, en paraules de la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González.

A què destinarà l’Ajuntament el pressupost?

Segons ha explicat González, es destinaran 34 milions a via pública, neteja o jardineria i 19 milions a seguretat. El pressupost d’Acció Social puja prop de dos milions d’euros en relació a l’any actual. A Habitatge s’acabaran les promocions de La Creu Alta i la carretera de Barcelona i es començaran de noves per arribar als 500 pisos de lloguer social previstos. L’Ajuntament invertirà 1,4 milions per fer realitat l’Escola de Restauració a la nau Sallarés Deu (Gràcia). S’incorporaran 13 autobusos – set híbrids i sis elèctrics-. Quatre milions del 2023 van al Pavelló Oest, als Merinals, i es reserven 3,3 milions al Portal Sud per si finalment es poden adjudicar les obres. La Via Alexandra de Can Rull rebrà 700.000 euros per renovar la zona d’aigües i també l’entorn de la zona. Es destinen 150.000 a la millora de polígons industrials i es reserven 80.000 per habilitar una part de la Casa Duran com a Oficina Municipal de Turisme.

La proposta del PSC i la tinenta d’alcaldessa Marta Morell s’està treballant ara amb la resta de grups. Arribarà al ple el 3 de novembre. Junts per Sabadell ha aprovat els tres pressupostos d’aquest mandat amb el seu vot favorable.

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González. Autor: David B.

Comments are closed.