Foto portada: la tinenta d'alcaldessa Montse González, al ple d'octubre. Autor: D.Jiménez.

Pressupost 2024: contenció a les inversions per afrontar l’increment de la despesa ordinària

El govern municipal presentarà al ple un pressupost de contenció per a l’any 2024. La causa: l’increment de la despesa ordinària associada a la inflació o els costos energètics. Les inversions baixen dels 22 milions als 16,2 milions (en realitat 8,7 perquè els 7,5 restants provenen d’exercicis anteriors). “Hem de tenir la musculatura suficient per aixecar la persiana cada dia i mantenir la qualitat dels serveis públics”, ha explicat la tercera tinenta d’alcaldessa i responsable de l’àrea econòmica del govern, Montse González.

“Ara no és el moment de fer grans inversions”, ha detallat González. Volem mantenir els serveis i consolidar-los. Volem millorar l’espai públic, incidir més en la neteja, la seguretat, els parcs i jardins, les actuacions contra les plagues o en la lluita contra el canvi climàtic”, ha assegurat González en la presentació públics dels comptes.

La despesa ordinària de l’Ajuntament pujarà un 4,8 per cent (11 milions en total). Bàsicament a causa de l’increment de costos i l’actualització de preus i contractes regits per l’IPC. Els salaris dels gairebé 1.800 treballadors municipals pujaran un 4 per cent, en línia amb les directrius estatals.

Voreres, neteja, escoles, jardins

On hi haurà més despesa és en les partides associades al dia a dia de la ciutat: es reforçarà la neteja viària, la lluita contra les plagues, la renovació de ferms i voreres (tres milions més) o la reposició de gespa o jardins (mig milió d’euros més). També s’aposta pel repintat d’escoles i centres educatius, per construir els entorns escolars segurs a les escoles Can Rull La Trama (Centre), Joan Montllor (Torre-romeu) i Amadeu Vives (Eixample).

El pressupost municipal arribarà als 261,67 milions, lluny dels 266 de l’any 2023. El ple debatrà els comptes el proper divendres 10 de novembre en sessió extraordinària. El govern (PSC i Junts, 16 regidors d’un total de 27) té garantida l’aprovació faci el que faci l’oposició (ERC, Crida, ECP, Vox i PP). La llum verda definitiva serà al desembre, quan també s’aprovaran les ordenances fiscals, que preveuen una pujada mitjana del 15 per cent en impostos i taxes. Encara està obert el període d’al·legacions.

Inversions

La quantitat pressupostada a inversions baixa dels 22 milions del 2023 als 16,2 de l’any vinent. En realitat, però, 8,64 milions són nous i 7,45 milions provenen d’exercicis anteriors (bé perquè han sobrat diners, perquè les inversions no s’han pogut executar totalment o parcial o perquè se les ha dotat de més crèdit).

Què fara de nou l’Ajuntament l’any 2024?

El govern municipal es compromet a iniciar la construcció de 208 pisos públics l’any vinent, 100 a la Roureda i 108 a Can Gambús. La primera fase de les obres del Portal Sud s’acabaran a l’estiu. Al setembre finalitzaran les obres del Pavelló Oest, als Merinals. També han d’acabar per fi les obres del Parc de les Aigües, que han necessitat de dues fases addicionals (van per la cinquena). La piscina de Ca n’Oriac rebrà una inversió per canviar les platges. S’espera que pugui obrir amb la resta de piscines. També avançaran les obres per ampliar el centre cívic de Sant Oleguer i la rehabilitació del macrocomplex Sallarés Deu, a Gràcia.

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa Montse González, al ple d’octubre. Autor: D.Jiménez.