Foto portada: la nau exterior del Vapor Pissit, on hi ha les icòniques selfactines. Autor: J.d.A.

Els plans de Farrés per al Vapor Pissit: espai expositiu i oficines municipals:

“Ens treiem una espineta de sobre que teníem clavada com a ciutat”. Així s’ha pronunciat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, aquest migdia en la presentació dels seus plans de futur per al Vapor Pissit, l’antiga fàbrica tèxtil del carrer del Sol amb Alemanya, al Centre, que havia d’acollir el Museu de la Història Tèxtil de Sabadell. L’Ajuntament planteja un espai museístic al Pissit, vinculat al futur Museu de Sabadell amb epicentre al Museu del Gas, més oficines per a 170 treballadors municipals. Les obres han de finalitzar l’any 2026 i l’Ajuntament planteja destinar-hi 1,5 milions addicionals més el que costi el projecte museístic.

La presentació s’ha fet de la mà de l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil, que ha reivindicat el Museu Tèxtil des de finals del segle passat, amb una exitosa recollida de firmes inclosa fa un parell d’anys (més info: ‘Més de 2.000 signatures pel Museu Tèxtil en 48 hores‘). Amb la seva assistència, els teòrics han donat el vistiplau a l’actual projecte.

Què proposa l’actual govern per al Pissit?

L’antic vapor té dues naus paral·leles, una que dona al carrer del Sol i l’altre interior. Les dues tenen entrada pel carrer d’Alemanya, a tocar de la Rambla. Fa una dècada que es va rehabilitar la nau del carrer del Sol per fora. Ara s’ha acabat la rehabilitació de la segona nau. Entre les dues, l’Ajuntament ha invertit 3,4 milions d’euros. Ara falta adequar-les a nivell interior. Es planteja una inversió de milió i mig d’euros entre els anys 2025 i 2026 per complementar l’oferta del nou Museu de Sabadell, que s’ubicarà al Museu del Gas.

Farrés, regidors del govern municipal i membres de l'Associació de Professionals i Amics del Tèxtil, a la nau exterior del Pissit. Autor: J.d.A.
Membres del govern municipal i membres de l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil, a la nau exterior del Pissit. Autor: J.d.A.

El Museu de Sabadell tindrà tres estances al Vapor Pissit. S’hi mostraran les dues selfactines, úniques a Europa, que regnaran al fons de la planta baixa de la nau exterior, on ja hi són. En primer terme de la mateixa nau hi haurà maquinària històrica, que ara està en el magatzem municipal del carrer Cellers, al barri de Gràcia. Finalment al soterrani de la mateixa nau hi haurà una exposició de mostraris de l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil.

Com es completarà l’espai?

La primera planta de la nau exterior i tota la nau interior es destinaran a “espais municipals”, segons Marta Farrés. Hi haurà lloc per a fins a 170 treballadors. Un model que recorda al que es va fer per rehabilitar el Vapor Codina, seu de l’empresa municipal VIMUSA, del departament d’Educació i de l’Oficina Jove, o del Despatx Lluch, seu del Servei d’Atenció Ciutadana i del Servei de Recaptació.

El Museu de Sabadell, un “sol projecte”

Farrés ha reivindicat el projecte del Museu de Sabadell com un “sol projecte” amb diversos espais (Museu del Gas i Vapor Pissit), a més de les rutes de les xemeneies o la modernista. És el conegut concepte de ‘ciutat museu’. En tot cas es vol un “museu dinàmic, interactiu, del segle XXI i adaptat a les noves tecnologies”.

Al Museu del Gas hi haurà el nou Museu d’Història, el nucli del Museu Tèxtil i també una part de la col·lecció de vestits de moda de la Fundació Antoni de Montpalau. El Museu d’Història deixarà la Casa Casanovas del carrer Sant Antoni. En queda al marge el Museu d’Art, ubicat a la Casa Turull, la millora del qual demana la nova Associació d’Artistes Plàstics i Visuals.

Comments are closed.