Tall Carrer Indústria. Autor: David B.

El govern Farrés posa sobre la taula un increment fiscal del 3,7% de cara a l’any vinent

El govern municipal planteja un increment del 3,7 per cent dels impostos, taxes i preus públics de cara a l’any 2022. Així ho ha fet arribar aquest dijous als grups municipals, en l’inici de la negociació de les ordenances fiscals. La tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montserrat González (PSC), argumenta que l’increment quedarà per sota de l’Índex de Preus al Consum previst per aquest any i que “és imprescindible equiparar les ordenances a l’increment de l’IPC si volem una ciutat amb serveis de qualitat i que millora l’espai públic i creixi en equipaments”.

La proposta és inicial, haurà d’aprovar-se a un ple extraordinari al llarg d’octubre i després se sotmetrà a un període d’al·legacions. Però el punt de partida és un increment lineal del 3,7 per cent a impostos com l’Impost de Bens Immobles o l’Impost d’Activitats Econòmiques i taxes com la de residus. IBI, IAE i residus són la part del lleó de les ordenances fiscals, que inclouen molts altres tributs: circulació, guals, terrasses, cementiri, ocupació de la via pública…

L’aprovació de les ordenances fiscals no dona grans titulars i la lletra petita del procés fiscal ni molt menys arrossega un seguiment massiu per part de la ciutadania. Però és un termòmetre de l’activitat municipal i de l’aproximació que fa el govern municipal a la realitat local. Fins i tot més exacte que els pressupostos, ja que una cosa és el que s’aprova i una altra el que s’acaba executant a la pràctica.

Foto portada: la tinenta d'alcaldessa Montse González. Autor: David B. 
La tinenta d’alcaldessa Montse González. Autor: David B. 

En els seus dos anys de govern, l’executiu de Marta Farrés va aprovar les primeres ordenances amb una pujada lineal del 2 per cent a excepció de l’IAE, que paguen les empreses que facturen més d’un milió a l’any, que va pujar només un 1 per cent. L’any 2021 les ordenances es van congelar, producte de la crisi del coronavirus. Ara pujaran de forma notable, un 3,7 per cent, malgrat que el govern argumenta que l’increment serà inferior a la pujada del cost de la vida (l’IPC), que pujarà “com a mínim el 3,9 per cent”, segons González.

“Si volem una ciutat amb serveis de qualitat i que millori l’espai públic i creixi en equipaments, és imprescindible equiparar les ordenances a l’increment de l’IPC”, segons la tinenta d’alcaldessa d’Economia. González assegura també que s’ha de buscar un equilibri entre la despesa pública i la “solvència”.

L’Ajuntament va aprovar l’any passat una bonificació del 75 per cent per als establiments de la restauració amb terrassa exterior. De cara 2022, es mantindrà fins a finals d’abril, quan acaba la temporada d’hivern 21-22.

Les ordenances fiscals representen un percentatge molt important dels ingressos que té l’Ajuntament. L’altra gran part del pastís ve de les transferències que es reben d’altres administracions, bàsicament de l’Estat o de la Generalitat.

Comença la negociació

La proposta de l’executiu s’ha posat sobre la taula aquest dijous en una comissió informativa amb els grups municipals. Es preveu que a l’octubre s’aprovin de forma provisional en un ple monogràfic. Després s’obrirà un període d’al·legacions i hauran de tornar al ple, on seran aprovades de forma definitiva, per entrar en vigor a partir de l’1 de gener de l’any vinent. Cal recordar, a més, que a partir de l’any 2022 el gruix dels tributs municipals passaran a estar gestionats per la Diputació de Barcelona (més info: ‘L’Ajuntament delega la gestió dels impostos a la Diputació‘).

El govern del PSC i Marta Morell ha aprovat les ordenances anteriorment amb el suport de Junts per Sabadell, soci principal de l’executiu socialista. Junts va aprovar les ordenances del 2020 a canvi de retocar l’IAE i de reformular la taxa de residus. De moment, però, la taxa de residus no s’ha tocat.

ERC: pujaran els impostos un 6 per cent en tres anys

La regidora Èlia Soriano, número 2 d’ERC, ha assegurat a través de Twitter que la proposta del govern socialista és de “dretes” i recorda que ja van pujar els impostos un 2 per cent lineal l’any 2019, el que sumat al 3,7 per cent actual, s’acosta a pujar els preus públics un 6 per cent en només tres anys.

https://twitter.com/EliaSorianCosta/status/1441083869101363203

A més, recorda que al juny es va aprovar pujar un 2 per cent el preu de l’aigua.

Cs, contra la “brutal” pujada d’impostos

El primer grup de l’oposició en reaccionar públicament a la proposta ha estat Ciutadans, qui qualifica la pujada de “brutal”. “És inadmissible pujar gairebé un 4 per cent els impostos quan encara estem immersos en la crisi social i econòmica de la Covid”, assegura el portaveu municipal, Adrián Hernández. A més se suprimiran algunes exempcions (per obligació comptable, diu el govern) que faran pujara encara més els impostos, diu Cs. “Aquestes ordenances no afavoreixen la recuperació econòmica i social de Sabadell”, finalitza Hernández.

Més informació:

Foto portada: obres al carrer de la Indústria. Autor: David B.