Quim Torra. Autor: David B.

Quim Torra, sobre la seva gestió de la pandèmia: “Vaig ser el president de la impotència”

  • Dietari de Canonges és un conjunt literari format per dos volums on Quim Torra reflexiona sobre el seu pas per la presidència de la Generalitat en plena pandèmia de la Covid-19.
  • En el primer llibre, Les hores greus, Torra subratlla la solitud que va sentir durant els primers mesos; mentre que en el segon, Les hores incertes, destaca la impotència que va sentir en els últims mesos.

Les hores incertes recull els pensaments més íntims de l’expresident Quim Torra en un context especialment convuls en l’àmbit polític, social i judicial: la pandèmia de la Covid-19 va sacsejar de ple la seva legislatura i l’expresident va haver d’actuar a contrarellotge. En la presentació d’aquest segon volum, aquest dilluns al vespre a l’Espai Cultura, l’expresident de la Generalitat ha complementat les seves memòries amb una avaluació del rumb independentista actual així com de l’evolució que hi ha hagut entre la relació del govern català amb l’espanyol.

Quim Torra ha sigut un dels presidents de la Generalitat amb una legislatura força turbulenta i així ho ha expressat al Dietari de Canonges. En la primera part, Les hores greus, es definia com “el president solitari” (més info: ‘Torra presenta les seves memòries: un president confinat (no només per la pandèmia)’) i, en la segona, Les hores incertes, presentada aquest dilluns a l’Espai Cultura, s’ha autoproclamat “el president de la impotència”. La independència de Catalunya és la columna vertebral del dietari i també ho ha estat en la presentació de la segona part d’aquesta obra: quin govern proposava? Quins objectius perseguia? Com va encaixar les crítiques en plena gestió in extremis de la pandèmia? I quan el mateix Parlament li va retirar l’acta de diputat? Quim Torra respon totes aquestes preguntes en primera persona a través de les memòries exposades al llarg d’aquestes pàgines escrites a la Casa dels Canonges, espai històric adjacent al Palau de la Generalitat, on el president tenia les seves dependències.

Quim Torra. Autor: David B.
Quim Torra. Autor: David B.

Tot i que en la presentació del segon volum, Torra ha aprofundit en algunes d’aquestes qüestions, la conductora de l’acte, Àngels Folch, de l’Assamblea Nacional Catalana (ANC), ha aixecat la vista del dietari i també ha recuperat alguns temes relacionats amb l’etapa política de Quim Torra per ampliar i contextualitzar les reflexions del dietari, centrat en la seva gestió i vivència de la pandèmia.

“Era el moment per fer les coses ràpides i, sobretot, Keynesianament. Era el moment perquè l’Estat s’endeutés fins a les celles i perquè gastéssim tot el que ens podíem gastar per justament no permetre que hi hagués una crisi social com temíem que podia passar. Per això dic que en aquest segon volum sóc “el president de la impotència”: perquè em veia impotent a l’hora de respondre les necessitats que el país demanava”, ha dit fent referència a les primeres onades de Covid-19.

Paral·lelament, la seva avaluació del rumb independentista en els darrers dos anys (període de temps compres entre el final del dietari i avui dia) no és gaire positiva: desaprova les aproximacions de l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès (ERC), amb el govern espanyol i considera que la “gestió del mentrestant”, fent referència al procés cap a la independència de Catalunya, s’ha cronificat.

En la presentació d’aquest dilluns, també hi ha hagut certa autocrítica. I és que l’expresident, catapultat per Carles Puigdemont (també de Junts), va haver d’improvisar mesures d’emergència; unes polítiques que, tal com ha recordat, tampoc va poder tirar endavant per falta de suports. Tot i que ha reconegut que en alguns determinats moments es podria haver actuat d’una altra manera, l’autor del dietari ha explicat perquè ha inclós tot el que pensava en calent en aquest dietari:

“Ja avanço que és un dietari molt parcial. És fruit del moment, del rabiós i del dur moment que estàs vivint i, per tant, entens una certa reflexió. Vaig pensar que escriure el llibre en directe, té el seu valor”.

Abans de la signatura dels exemplars, Folch ha aportat algunes dades sobre la força independentista i la conclusió que n’han extret entre ella i Torra és que “cal fer una reflexió” sobre els objectius i les estratègies a seguir en aquesta matèria.

Foto portada: Quim Torra. Autor: David B.

Comments are closed.