Aigua

La pujada de la tarifa de l’aigua enerva l’oposició

L’increment previst de la tarifa de l’aigua ha enervat l’oposició. ERC, Crida, Sabadell En Comú Podem o el PP asseguren que és un cop a les butxaques dels sabadellencs quatre mesos després de pujar un 15 per cent dels impostos municipals. No obstant, si no hi ha sorpresa galopant, el ple aprovarà la pujada del preu de l’aigua amb facilitat, per la majoria absoluta del govern PSC-Junts.

La pujada de la tarifa serà del 14 per cent. En termes mitjans, d’uns 25 euros a l’any per família, segons les dades del govern municipal. Poc més de dos euros al mes o de sis euros per rebut trimestral. En tot cas, però, és el primer increment des de l’any 2021, quan no va arribar a l’1,5 per cent, i el segon des de l’any 2015. És a dir, la tarifa ha estat pràcticament congelada durant una dècada.

15% d’impostos; 14% d’aigua

Però l’oposició assegura que és desmesurat, i més si es lliga amb l’increment del 15 per cent dels impostos municipals aprovats pel govern de Marta Farrés a la tardor.

“És una mala notícia”, assegura el regidor d’ERC Santi Valls. “Un 14 per cent d’augment de l’aigua sumat a una pujada del 15 per cent dels impostos, a la taxa d’escombraries i una pujada constant a serveis bàsics com la llum, el gas o les hipoteques”. Valls demana més “rigor” en la despesa pública: “quan governàvem vam obligar CASSA a no pujar els impostos en quatre anys”.

La portaveu de la Crida per Sabadell, Anna Lara, manté que “aquest 14 per cent se suma a la pujada del 15 per cent. S’agreuja la situació i la tensió econòmica a les famílies que ja veuen encarit el seu nivell de vida en la compra, habitatge i la resta de serveis essencials”. Lara critica que l’executiu hagi fet públic la pujada del preu de l’aigua cinc dies abans del ple “perquè tingui la mínima volada possible”.

Sabadell En Comú Podem tampoc aprova l’increment de la tarifa. El seu portaveu, Joan Mena, ha assenyalat a Terrassa, on la gestió pública de l’aigua garanteix que els beneficis empresarials paguin les inversions, a diferència de Sabadell, on seran sufragades a partir de l’increment de la tarifa de l’aigua. De fet, l’increment de les inversions, més l’encariment del 30 per cent del preu de compra de l’aigua a Aigües Ter Llobregat, han estat els dos grans arguments del govern municipal per defensar la pujada de preu de l’aigua.

El PP també critica el salt de la tarifa. “Tot el que sigui atacar la butxaca del ciutadà no tindrà el suport del PP. Hem patit fa poc la pujada d’impostos del 15 per cent de mitjana i ara una cosa tan bàsica com l’aigua també ens costarà més. No és el moment de pujar l’aigua quan s’han retirat les ajudes de l’IVA de la llum o el gas”, lamenta la portaveu del PP a l’Ajuntament, Cuca Santos.

Més informació:

Leave a Comment