Foto portada d'esquerra a dreta i de dalt a baix: Pol Gibert (PSC), Gabriel Fernàndez (ERC), Nani Valero (Crida), Lluis Matas (Junts), Adrián Hernández (Cs) i Joan Mena (Sabadell en Comú Podem).

Així reaccionen els polítics als resultats del sondeig

Un sondeig electoral realitzat entre l’última setmana de gener i la primera de febrer augura la posició en què quedarien els diferents partits que concorreran les pròximes eleccions municipals, d’aquí a 15 mesos. Els resultats no han deixat indiferent a ningú. No obstant, com acostuma a passar amb les eleccions, les reaccions són força positives, tant pels partits que milloren el percentatge de vot com pels que l’empitjoren.

Qui surt més ben parat del sondeig és el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ja que l’equip de l’alcaldessa Marta Farrés guanyaria suports i representants en relació amb l’any 2019 (més informació: ‘El PSC guanyaria avui les eleccions i ampliaria l’avantatge‘). Tot i això, encara estaria lluny de la majoria absoluta. Els partits independentistes, a excepció de la Crida, també acumularien més vots que en els últims comicis i mantindrien els regidors que els representen a l’Ajuntament. En canvi, Ciutadans i la Crida estarien a la corda fluixa i haurien de córrer per no perdre cap dels edils actuals. Una vegada coneixedors dels resultats del sondeig, aquesta és l’actitud que adopten de cara al 2023.

El PSC, animat: “els veïns donen suport a la tasca del govern de Marta Farrés”

El primer tinent d’alcaldessa, Pol Gibert, exposa la satisfacció del partit en veure que “els nostres veïns i veïnes donen suport a la tasca del Govern liderat per Marta Farrés”. Els socialistes no només tenen aquesta sensació per les dades de l’enquesta, sinó que diuen que també ho perceben al carrer.

“Els votants de tots els colors polítics (menys els extrems) recolzen l’acció del govern. Volen un Ajuntament que diu Sí a avançar”, celebra Gibert.

Aquesta és una de les lliçons que el PSC extreu de la seva experiència en aquest mandat. Per això, l’equip de Marta Farrés continuarà la línia que ha seguit fins ara durant els 15 mesos que queden per esgotar-lo.

ERC, esperançada: “l’alternativa passa per Esquerra”

El portaveu i candidat d’ERC a les pròximes eleccions municipals, Gabriel Fernández, s’aferra als resultats de l’enquesta, que indiquen un repunt en el percentatge de vot republicà, per continuar treballant la seva alternativa al govern Farrés. Fernández considera que aquesta mostra apunta maneres, però que encara queda camí a recórrer.

“Els resultats de l’enquesta confirma que el nostre treball està obtenint el seu rèdit i deixa de manifest que l’alternativa al govern actual passa per ERC. Però encara queda un any per les eleccions”, exposa Fernández.

El republicà preveu consolidar la línia ascendent del partit en el que queda de mandat a través d’una oposició “crítica” i “constructiva”.

La Crida, perseverant: “l’alternativa al PSC és viable”

Els anticapitalistes observen que el PSC no aconseguiria la majoria per governar en solitari i, per contra, que el govern alternatiu que proposen seria viable. Tot i que la Crida ja tenia previst continuar treballant aquesta aliança entre les forces d’esquerres, els resultats del sondeig els impulsen a fer-ho amb més ganes.

“En aquesta enquesta hem vist que l’alternativa al PSC és viable i està consolidada. Per això continuarem treballant per liderar aquest canvi”, anuncia la portaveu de la Crida, Nani Valero.

Tot i això, la Crida en particular experimentaria, segons el sondeig, un retrocés en el percentatge de vot (del 11,1 per cent al 10) i el tercer regidor penjaria d’un fil. Per això reforcen la idea de coalicions i aliances.

Ciutadans, optimista: “som l’alternativa útil al PP, Vox i als pactes del PSC amb Junts”

El portaveu dels liberals a l’Ajuntament, Adrián Hernández, és conscient que, si les eleccions fossin avui, el partit perdria vots i representants al ple municipal, segons el darrer sondeig. Tot i això, Hernández és “moderadament optimista” de cara a les eleccions de l’any que ve:

“Ciutadans té una doble oportunitat. Per una banda, és una alternativa útil, un vot molt útil, perquè ni el Partit Popular ni Vox tindran representants al ple. Però per l’altra també és un partit al qual poden acudir els votants descontents amb el PSC per les seves aliances amb els independentistes”, assenyala Hernández.

En aquest sentit, Adrián Hernández ha assenyalat les sinergies entre el PSC i Junts en diferents escales: dins el consistori mateix, a la Diputació de Barcelona o també en el govern català.

Junts, reforçat: “es valora els del sí i es castiga els del no”

El portaveu de Junts per Sabadell, Lluís Matas, atribueix part de l’escalada electoral a la tasca desenvolupada durant aquesta legislatura. Els juntaires premen l’accelerador i passarien de cinquena a tercera força, avançant la Crida i Ciutadans. En aquest sentit, l’independentista considera que l’enquesta “valora els del Sí i castiga els del No” i ho relaciona amb l’opinió de la majoria d’enquestats que consideren que la ciutat està millor que fa uns anys.

“El fet que el PSC hagi tingut el nostre suport per tirar endavant la majoria d’iniciatives d’envergadura que han propiciat aquest canvi de ciutat, ha fet que Junts sigui decisiu i l’escenari futur també ho mostra així: qualsevol opció de govern passa per Junts”, sentencia Matas.

El portaveu de Junts ha volgut destacar el mèrit que suposen aquests resultats per un partit nou a la ciutat i per un partit que alhora ha hagut de remodelar el seu lideratge després que Lourdes Ciuró saltés a la conselleria de Justícia.

En Comú Podem, convençuts: “tindrem un bon resultat”

El portaveu de la nova formació municipal, Joan Mena, encara apuja més el llistó: tot i que l’enquesta augura que la formació lila recuperaria el pols després de la trencadissa en les últimes eleccions municipals l’any 2019, Mena considera que els resultats es queden curts.

“Les nostres expectatives són superiors als d’aquesta enquesta. En aquests moments som un espai fort i cohesionat i estem convençuts que això es traduirà en un bon resultat electoral”, rebla el diputat al Congrés.

La coalició entre Sabadell en Comú i Podem utilitzarà les polítiques socials i ambientals com els dos principals cavalls de batalla per concórrer les pròximes eleccions.

El Partit Popular, a l’expectativa: “recuperarem vots”

La presidenta del PP a Sabadell, Cuca Santos, no fa gaire cas dels resultats del sondeig. En primer lloc, perquè l’enquesta es va realitzar abans que esclatés la guerra interna del partit a Madrid, entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, i, després, perquè la intenció de vot pot canviar en qualsevol moment i encara falta més d’un any per tornar a votar.

“El problema intern del partit ha fet baixar molt el vot de la marca, que suposa pràcticament el 80 per cent. Crec que quan Feijó recuperi el lideratge del PP també recuperarem molts dels vots perduts”, confia Cuca Santos.

De manera similar, la presidenta del PP a Sabadell des del passat 23 de febrer assenyala que encara hi ha molts veïns que no s’han assabentat dels canvis en la junta de la formació municipal i creu que quan comenci a fer campanya guanyarà múscul electoral.

Aquest diumenge iSabadell publicarà la segona part del sondeig, centrada en la valoració personal dels líders polítics, el seu nivell de coneixement i aprovació popular i els pactes preferits per la ciutadania.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Més informació:

Foto portada d’esquerra a dreta i de dalt a baix: Pol Gibert (PSC), Gabriel Fernàndez (ERC), Nani Valero (Crida), Lluis Matas (Junts), Adrián Hernández (Cs) i Joan Mena (Sabadell en Comú Podem).