Recollida d'objectes voluminosos, SMATSA. Aquest dimarts a la zona Nord. Autora: Lucia Marin

Reaccions polítiques a les sentències de les liquidacions a SMATSA

Les dues sentències del contenciós que obliguen a l’Ajuntament a retornar 2,5 milions de les liquidacions a SMATSA (260.000 euros en interessos) han provocat reaccions polítiques. Mentre el PSC assenyala la mala gestió del quatripartit, els hereus de l’anterior govern municipal, ERC i la Crida, asseguren que el problema de fons és el contracte “ingovernable” aprovat pel PSC en l’etapa Bustos.

“L’herència d’ERC i la Crida portarà l’Ajuntament a pagar més de cinc milións d’euros a l’empresa de residus”, sosté el Partit dels Socialistes, qui acusa el quatripartit de patir una “obsessió” contra l’empresa de residus. Els socialistes asseguren que les sentències validen que el govern municipal 2015-2019 va actuar “de mala fe” per trencar el contracte i municipalitzar el servei (és a dir, prestar-lo de forma directa des de l’Ajuntament) però “per la porta del darrera”.

El PSC demana “responsabilitats polítiques pel cost que pot suposar a la ciutat i als seus veïns haver de fer front a la sentència rebuda” perquè “no pot ser que les aventures d’ERC i la Crida les paguem entre tots i ells no assumeixin cap responsabilitat”.

Els socialistes asseguren que la gestió del quatripartit va fer nefasta en altres matèries, per exemple amb les inversions financerament sostenibles o amb la compra de la nau Artextil per sobre del preu inicial de venda.

ERC: el problema és l’adjudicació i el contracte

El principal partit de l’oposició té un punt de vista radicalment contrari al del PSC. ERC, que té un contenciós interposat contra l’Ajuntament per permetre a SMATSA pagar les liquidacions de forma fraccionada, assegura que el problema de fons és la concessió del servei, que està sent investigada al cas Mercuri. Un contracte que podria ser nul (tot i que anul·lar-lo tindria un alt cost econòmic, segons els tècnics municipals) i que no permet fàcilment controlar el seu compliment.

Els republicans asseguren que dir que les sentències suposaran un cost de cinc milions a la ciutat és “enganyar la gent” perquè en realitat si les sentències es confirmen, perquè encara no són fermes, les despeses afegides es limitarien als interessos, que en les dues primeres sentències són de 260.000 euros, tot i que podrien arribar al mig milió si la justícia dictés el mateix pels anys 2016 i 2017. Sobre els 2,5 milions restants, o 4,7 milions comptant els anys 2016 i 2017 (encara sense sentència), no es tractaria d’una pèrdua econòmica sinó de renunciar al que es reclamava.

Crida: el contracte és nefast

Similar plantejament té la Crida per Sabadell, la tercera formació en nombre de vots a l’Ajuntament. Asseguren que el PSC ha llençat un titular “buit de contingut”. Asseguren que fins l’any 2015 no es va fer cap tipus de control del compliment del contracte, i només amb l’arribada de la Crida això va començar a canviar. D’aquí les liquidacions, ara en tela de judici després de les dues primeres sentències relatives a l’any 2014 i 2015. Segons la Crida, les sentències ratifiquen dues coses: que el contracte és nefast perquè no permet reclamar en nom de la ciutat al ser interpretable per una banda. Per l’altra, que durant anys (fins el 2015) no s’havia posat en marxa cap mecanisme de fiscalització.

“No se’ns deixa reclamar allò que l’empresa cobra sense realitzar perquè el contracte està mal fet, i perquè no s’ha garantit una fiscalització correcta”, assegura la portaveu anticapitalista a l’Ajuntament, Nani Valero.

El contracte a SMATSA es va adjudicar l’any 2012 per 15 anys, més cinc possibles de pròrroga. L’import total supera els 400 milions d’euros. És el contracte més elevat que té l’Ajuntament de Sabadell amb una empresa.

Més informació:

Foto portada: treballadors d’SMATSA del servei de recollida d’objectes voluminosos. Autora: Lucia Marin

Comments are closed.