Foto portada: l'Artextil, el febrer de 2022. Autor: David Chao.

Remodelar l’Artextil costarà 5,8 milions

  • L’Ajuntament precisa per primer cop quant costarà adequar l’antiga fàbrica per fer-la un equipament universitari.
  • El govern quatripartit va comprar el 70 per cent de la nau (la resta s’ha enderrocat) per 3,2 milions l’any 2018.

Per primer cop, almenys en públic, l’actual govern ha concretat el cost que suposarà l’adequació de la nau Artextil per donar-la a la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha d’acabar configurant un Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut. Són 5,8 milions d’euros, segons ha assegurat la coordinadora de Presidència, Eva Vilarrubí, durant la roda de premsa en que l’executiu municipal ha acusat ERC i la Crida de torpedinar el projecte.

L’Ajuntament té encaminada la cessió de l’Artextil a la UAB durant 50 anys. L’anterior govern municipal va comprar el 70 per cent de la icònica nau per 3,2 milions d’euros l’any 2018. El 30 per cent restant estava en mans de Solvia, la immobiliaria del Banc Sabadell, que la va enderrocar per fer 150 pisos a través de la seva promotora, Culmia, l’obra dels quals encara no ha començat. La compra del quatripartit es va aprovar sense més al ple. Un parell d’anys més tard, però va saltar la polèmica, i està sent investigada. Sense entrar més a fons d’aquesta derivada, els 3,2 milions es van gastar de les butxaques municipals.

Cessió a l’Autònoma de Barcelona

L’actual govern va aprovar la cessió de la nau a la Universitat Autònoma de Barcelona perquè hi pugui crear el Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut, de la mà del Parc Taulí i l’ESDi. El primer fruit, el més madur, és l’Escola d’Infermeria. La Generalitat dota Sabadell de 75 places per començar els estudis a partir d’octubre de 2022, primer en altres instal·lacions i, quan es pugui, a l’Artextil, que serà el pal de paller del campus. Però perquè la UAB pugui crear l’Escola d’Infermeria (que ocuparà un 25 per cent de la nau), cal adequar primer l’edifici.

I quant costarà aquesta adequació? Qui la pagarà?

Es tracta d’una despesa per la que l’oposició ha preguntat tot sovint al ple i fins ara no s’havia concretat. Ara ja hi ha estudis i l’actual executiu calcula que caldran 5,8 milions d’euros per habilitar la nau i deixar-la llesta. D’on sortiran aquests fons? Les fonts consultades apunten que, potser no tots, però la major part del pressupost municipal, a compte de les inversions. Una altra part, més petita, podria provenir del departament d’Universitats de la Generalitat.

Per tant, la factura per comprar la nau i deixar-la preparada per convertir-se en un centre universitari ja arriba als 9 milions d’euros: els 3,2 que va costar la compra més els 5,8 que costarà la reforma. El projecte del Campus Urbà de Ciències de la Vida i de la Salut, però, tindrà encara un cost superior. Segons els primers estudis “preliminars”, apunta l’Ajuntament, la inversió necessària serà de 30 milions d’euros. I és que l’Escola d’Infermeria només ocuparà entre el 25 i el 30 per cent de la nau. L’evolució lògica, a llarg termini, seria traslladar-hi també els estudis de Medicina que es fan al Parc Taulí. Amb això es cobriria la meitat dels 70.000 metres quadrats, o una mica més.

Més informació:

Foto portada: la nau Artextil, en una imatge d’arxiu. Autor: David Chao.

Comments are closed.