Sabadell En Comú Podem a l'institut Pau Vila. Autor: cedida.

Sabadell En Comú Podem porta la recuperació del refugi antiaeri del Pau Vila al Parlament

En Comú Podem demanarà al Parlament que aprovi la proposta per adequar el refugi antiaeri que hi ha sota l’Institut Pau Vila. El diputat sabadellenc i alcaldable del partit, Joan Mena, defensa que cal incloure aquest espai dins la Memòria Democràtica de Catalunya per la història que l’explica i també apunta que justament ara, que s’han fet obres al gimnàs del centre, és un moment oportú per senyalitzar l’entrada al refugi. És una petició que comparteixen l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Institut i l’Associació de Veïns de Gràcia.

Fa gairebé 15 anys que es va descobrir un refugi antiaeri on ara hi ha l’Institut Pau Vila, al barri de Gràcia, gràcies a una iniciativa conjunta del seminari de Ciències Socials del centre i del Museu d’Història de Sabadell. Aprofitant la remodelació de l’escola, una comissió de professors del Pau Vila va començar a recopilar arxius per tal de determinar-ne els accessos i ho van aconseguir: un està sota el gimnàs i l’altre sota els lavabos de 1r d’ESO. Ara, En Comú Podem demanarà al Parlament que aprovi la proposta de resolució per adequar tal refugi antiaeri. L’alcaldable del partit a Sabadell, Joan Mena, ho justifica amb el valor pedagògic i històric que té.

“Pel fet que es troba al terra d’un centre educatiu, és importantíssim donar-li contingut pedagògic i, per tant, que hi pugui haver activitats educatives destinades a què els nens i nenes de la ciutat, però també de Catalunya, puguin veure com era un refugi d’aquest tipus durant la Guerra Civil”.

El partit afegeix que ara que el gimnàs està en obres, hi ha una gran oportunitat per tirar endavant aquesta actuació. De fet, Mena ha demanat aquest compromís administratiu després de visitar-les. La recuperació del refugi compta amb el suport d’una part de les famílies i professorat, que també està lluitant per senyalitzar i habilitar l’espai així com per incloure’l a la Xarxa d’Espais de Memòria i donar-li contingut pedagògic, i amb l’Associació de Veïns de Gràcia (més info: ‘Demanen que se senyalitzi l’entrada al refugi antiaeri de sota l’IES Pau Vila‘). En paral·lel, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció per sol·licitar a la Generalitat l’inici de les actuacions per a la recuperació del refugi el passat mes de juny.

Foto portada: Sabadell En Comú Podem a l’institut Pau Vila. Autor: cedida.

Comments are closed.