Joan Mena. Autor: D.J.

Sabadell En Comú Podem redobla l’aposta per la ZBE i la volen a tota la ciutat

Sabadell En Comú Podem, amb dos regidors, redobla l’aposta per la Zona de Baixes Emissions i aposta per ampliar-la a tota la ciutat amb les úniques excepcions de tres polígons industrials i el tram central de la Gran Via. La coalició d’esquerres ha presentat una dotzena d’al·legacions a l’ordenança municipal per fer-la més ambiciosa.

El portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, assegura que el 99 per cent dels dies de l’any Sabadell està per sobre dels límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (361 dels 365 dies de l’any). I que Sabadell és la tercera ciutat catalana amb pitjor qualitat de l’aire. “La principal causa és el trànsit rodat i la Zona de Baixes Emissions ha de servir per baixar les dades sense generar desigualtats”, assegura.

Per tot plegat, En Comú Podem considera que la Zona de Baixes Emissions no s’ha de reduir només al centre de la ciutat, com proposa l’executiu municipal. Ni tan sols al Centre i La Creu Alta, com proposen les entitats ecologistes. El seu àmbit d’aplicació hauria de ser tot el terme municipal amb l’única limitació dels polígons industrials de Can Roqueta, Sant Pau de Riu-sec i el polígon Sud-Oest, més el tram central de la Gran Via, que tindria caràcter de via de pas.

“El govern municipal hauria de ser valent a l’hora de prendre decisions. I de moment no ho veiem per enlloc”, assegura Mena. “Tothom té dret a les mateixes excepcions i a tenir la mateixa qualitat de l’aire”, apunta.

A més d’ampliar l’àmbit d’actuació, En Comú Podem proposa altres accions. Per incentivar passar del vehicle privat al transport públic, volen que es creï la T-Verda, que permet tres anys de transport públic gratuït donant de baixa el vehicle i desballestant-lo sense comprar-ne un de nou.

D’altra banda, volen que l’Oficina Municipal de Mobilitat es converteixi en un Punt d’Informació Ambiental. I blindar millor la “seguretat jurídica” de l’ordenança amb alguns ajustos.

El camí de la ZBE

L’ordenança municipal per constituir la Zona de Baixes Emissions es va aprovar de forma inicial fa tres mesos, al ple municipal de desembre. Ara s’ha tancat el període d’al·legacions. El govern municipal les ha d’estimar o desestimar i portar l’ordenança definitiva al ple. No serà al de març. Caldrà esperar almenys fins el ple d’abril.

Mena descarta anar al Parlament

Preguntat per si es planteja ser diputat en la propera legislatura ara que venen eleccions al Parlament, Mena ha assegurat que “de moment estic centrat en la ciutat. Un espai com el nostre necessita centrar totes les energies a l’espai municipal per construir una alternativa política a un govern que no ens agrada. Les meves energies i la meva atenció estan centrades a Sabadell”.

Informació relacionada:

Foto portada: el portaveu de Sabadell En Comú Podem, Joan Mena, en un ple municipal. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.